Reintje wandelt: De stadswallenwandeling van Damme

door Reintje Peeters

Damme is een schilderachtig stadje midden in de polders, tussen Brugge en het Nederlandse Sluis. Het is een prachtig kunststadje en is ook bekend als boekenstad. Niet zo verwonderlijk, want in 1235 werd de bekende Zuid-Nederlandse dichter Jacob van Maerlant er geboren, en schrijver Charles de Coster liet zijn geuzenroman over Tijl Uilenspiegel in Damme afspelen. Elke tweede zondag van de maand vindt in Damme een themaboekenmarkt plaats. Maar ook op andere dagen kan je hier altijd terecht in de vele pittoreske boekenwinkeltjes om te snuisteren naar dat ene literaire pareltje.

Damme is dus de ideale plek om te genieten van een unieke combinatie tussen natuur en cultuur. Er zijn ook heel wat gezellige eet- en drinkgelegenheden.

Even buiten het kleine centrum word je ondergedompeld in een prachtig polderlandschap. De oevers van de Damse vaart geven je een prachtig zicht op de omringende natuur. De paden zijn goed toegankelijk voor wandelaars, al zijn een paar stevige stapschoenen wel een aanrader. Ook voor rolwagens is het parcours normaal geschikt. Honden zijn welkom, maar moeten aan de leiband.

De wandeling is in totaal 9 kilometer lang, maar je kan de route halveren als je dat wenst.

Je kan parkeren op de randparkings 'Damme Zuid' (langs de Damse Vaart-Zuid) en 'Damme Oost' (langs de Oude Sluissedijk). In het centrum van Damme vind je de bordjes die je hier naartoe leiden.

Via deze link kan je de kaart voor de wandelroute downloaden.

Wandel je liever in groep? Bekijk dan hier het aanbod van de wandelingen, of informeer naar wandelingen bij een S-Plus groep bij jou in de buurt.