Reintje kookt: Restjesquiche - No food to waste

door Reintje Peeters

Ik hou van koken en vind er rust in. Ik winkel graag bij boeren in de buurt of lokale winkels waar er makkelijk de heerlijke streekproducten uit de polders te vinden zijn. Maar naast een lekkere maaltijd, vind ik ook duurzaamheid erg belangrijk. Vandaag deel ik graag een ‘opruimreceptje’ met jullie. Een heerlijke groentenquiche, boordevol vitaminen en je koelkast zal een heel stuk leger zijn.

Ik maak hem enkel met groenten, maar als je graag een bladerdeegquiche hebt, kan dat ook.

Benodigdheden (voor 2 personen)

  • 3 eieren(1 ei per 150 gram groenten)
  • 450 of 500 gram groenten (alle groenten kunnen) en kruidenrestjes
  • 200 ml volle room
  • 30 gram parmezaan of  andere gemalen kaas
  • Eventueel 1 rol bladerdeeg
  • Bakpapier

Werkwijze

  • Verwarm je oven op 180 °.
  • Snijd de harde groenten(raapjes, broccoli, wortelen …) in stukken en doe ze eventueel in een keukenmachine om ze tot fijne korrels te malen. Als je geen keukenmachine hebt, snij je de groenten brunoise.
  • Stoof de groentekorrels in een flinke geut olie. Een 3-tal minuten is voldoende. Kruid met peper en zout.
  • Snijd nu de zachte groenten(vb champignons, ui, prei, courgette, tomaten) in blokjes. Als je tomaten hebt, kan je er schijfjes van maken, de tomatenschijfjes leg ik meestal bovenaan.
  • Kruiden (basilicum, peterselie …) hak je fijn.
  • Bekleed een ovenschaal of bakvorm met bakpapier. Als je kiest voor bladerdeeg, doe je eerst je deeg in de vorm. Prik er met een vork een paar gaatjes in.
  • Doe alle groenten en kruiden samen in de schaal of vorm en eindig eventueel met tomatenschijfjes.
  • Meng de eieren met de room en met ongeveer 25 gram parmezaan. Giet dit mengsel over de groenten en strooi er als laatste nog wat kaas over voor de korstvorming.
  • Zet 30 á 40 minuten in de oven op 180° of tot als er een korstje op de bovenkant komt.
  • Ik serveerde er een witte halfdroge wijn uit Chili bij.
  • Eet smakelijk