Reintje bakt: Brood

door Reintje Peeters

Sinds een paar jaar ben ik gestart met het bakken van brood. Moeilijk? Helemaal niet! Het is wat meer werk dan gewoon een brood gaan kopen, en het vergt wat oefening en een beetje meer afwas ... Maar het loont zeker de moeite, want in een paar stappen kan je thuis van je eigen gebakken, knapperig broodje genieten.

Zelf je brood bakken heeft zo zijn voordelen. Het is even voedzaam als een brood dat je koopt bij de bakker, maar je kan het goedkoper maken. Bovendien kan je zelf spelen met de ingrediënten, waardoor je het brood kan aanpassen naar je eigen dieet, zoals glutenvrij of zoutarm.

Tip: Zelf gebakken brood droogt vrij snel uit omdat er geen broodverbeteraar of bewaarmiddelen aan toegevoegd wordt. Bewaar je brood in een papieren zak en zeker niet in de koelkast. Je kan wel sneetjes invriezen.

Bakken maar!

Recept voor een volkorenbrood van ongeveer 500 gram:

Ingrediënten:

  • 330 gr bloem (ik gebruik volkorenbloem, maar je kan ook voor witte bloem gaan of voor meergranenbloem)
  • 200 ml lauw water (lauw = belangrijk)
  • 15 gr vetstof (ik gebruik melkerijboter)
  • 5 gr zout (optioneel)
  • 4 gr droge gist of 5 gr verse gist

Werkwijze:

  • Los de gist op in een beetje van het lauwe water.
  • Doe de bloem in een diepe kom, maak een kuiltje in het midden en strooi het zout op de rand. Het is belangrijk dat het zout in het begin niet in contact komt met de gist. Dat remt namelijk het rijzingsproces af. Giet de opgeloste gist in het kuiltje.
  • Voeg vervolgens het lauwe water en de vetstof toe.
  • Kneed gedurende 10 minuten met de hand of een 3 tal minuten met de kneedmachine (keukenrobot) tot je een homogene massa krijgt. 
  • Leg een propere handdoek over het deeg en laat een 40-tal minuten rijzen op een warme plaats. 
  • Kneed het deeg opnieuw gedurende een paar minuten tot de lucht eruit is. 
  • Leg het brood in de gewenst vorm (langwerpig of rond). Eerst de bakvorm een beetje invetten en bestrooien met een beetje bloem. 
  • Laat het deeg opnieuw een 40 tot 50 minuten rijzen. 
  • Bak het brood in een voorverwarmde oven op 220 graden en dit gedurende 30 minuten. 

Tip: Zet er een schaaltje water bij tegen het uitdrogen.
Tip: Als je wil weten of het brood goed gebakken is, klop je even op de onderkant van het brood. Het moet hol klinken.

Laat het brood uitdampen en afkoelen.

Smakelijk!

Is je aangeraden om minder zout te eten? Ontdek hier nog tips hoe je dat kan doen.