Recept: roggekaakjes

door Carine

Als we aan zee logeren eten we regelmatig vis en dan ga ik steevast naar een onooglijk klein viswinkeltje, bij Simone. We kunnen slechts met 3 in de winkel, maar ze bedienen daar ook met 3 personen, dit om aan te geven dat het, hoe klein ook, een goed draaiend viswinkel is. Maar door de omvang van de winkel staat er steeds een rij wachtenden buiten, en wat doe je als je daar een tijdje staat? Babbelen over het weer, visgerechten, …

Vorige week stond ik opnieuw in de wachtrij en toen begon iemand, “hopelijk zijn er roggeballetjes”, een ander “ja, ik vind dat ook zo lekker” en een derde “weinig kans, het is lekker maar zeldzaam”.

Roggeballetjes zijn de kaakjes van de rog, superlekker gebakken of gestoofd!

Mijn nieuwsgierigheid was gewekt, ik had nog nooit gehoord van die ‘roggeballetjes’ en ik vroeg “wat zijn dan die roggeballetjes?”. En alle drie tezamen, “de kaakjes van de rog, superlekker gebakken of gestoofd”.

Mijn nieuwsgierigheid en mijn liefde voor koken liet mij snel beslissen en de bolletjes, toch nog aanwezig in de winkel, aan te kopen.

Thuis geprobeerd op 2 manieren, even lekker, om vingers af te likken. En voor wie een hekel heeft aan graten, alleen een stukje kraakbeen is het afkluiven waard.

Benodigdheden

 • 200 g (ongeveer 5 roggekaakjes) per persoon
 • Klontje boter
 • ½ sjalotje
 • 1 teentje look
 • Zwarte peper, peterselie of bieslook

Werkwijze

 1. De roggekaakjes kruiden met peper.
 2. Sjalot en look reinigen en fijn snipperen.
 3. Verwarm de boter en bak de balletjes lichtjes krokant langst 1 zijde gedurende 3 à 4 minuten.
 4. Draai ze om en voeg de gesnipperde sjalot en look toe, laat krokant bakken langst de tweede zijde gedurende 4 minuten.
 5. Bestrooi met gesnipperde peterselie of bieslook.
 6. Dien op met brood of knolselder-aardappelpuree.

Tips

Om het feestelijk te maken kan je afwerken met room en gebakken champignons en puree of een amandelkroket.

Kan zowel als een feestelijk voorgerecht (3 bolletjes) zonder kroketten of hoofdgerecht (5 bolletjes) gegeven worden. 

Smakelijk!