Recept: lamsragout met worteltjes

door Carine

Als ik lamsragout maak denk ik steeds aan mijn jeugdjaren. Mijn mama kon dit zo lekker klaarmaken, nog in een oude stoofpot, het was om de vingers bij af te likken.

Een gerecht dat ongelooflijk lekker smaakt tijdens de koude winterdagen

Toch moet ik altijd een traantje wegpinken, omdat er ook een triest verhaal aan verbonden is. Mijn mama had Multiple Sclerose, waardoor zij allerlei diëten gevolgd heeft, waaronder het Dokter Vogel dieet waar zij enkel volkoren brood, groenten, fruit en gekiemde granen mocht eten en water en melk mocht drinken. Een zeer streng dieet dat zij zeer strikt 5 jaar heeft volgehouden, terwijl zij steeds lekker bleef koken voor haar gezin. Maar bij het bereiden van de ragout, welke zij zo graag at, zat zij tijdens de bereiding tranen met tuiten te huilen. Ons mama had het zo moeilijk omdat ze dit zo graag at. Door aandringen van ons papa heeft ze toen eenmalig gezondigd en mee gesmuld van de lekkere lamsragout. Een gerecht dat ongelooflijk lekker smaakt tijdens de koude winterdagen.

Benodigdheden

  • 800 g lams- of schapenvlees (ribbetjes, koteletjes van de hals)
  • 800 g wortelen
  • 800 g aardappelen
  • 1 grote ui
  • 3 teentjes look
  • 50 g vetstof
  • peper en zout, laurier en Provençaalse kruiden

Werkwijze

  1. Schraap de wortelen en snijd in grove schijfjes.
  2. Schil de aardappelen en snijd in grove blokjes.
  3. Pel de look en snipper ze fijn.
  4. Pel de ui en snijd in ringen.
  5. Kruid het vlees net voor het afbakken met peper en zout.
  6. Verwarm de vetstof en bak het vlees langst alle zijden mooi bruin.
  7. Neem het vlees uit de pot en laat de ui en look even sudderen in het aanbaksel.
  8. Voeg het vlees, de wortelen en de aardappelen toe, laag om laag.
  9. Voeg een laurierblad toe en wat provençaalse kruiden. Voeg een beetje vloeistof (zie tips) toe.
  10. Dek af en laat gedurende 1 uur stoven.
  11. Dien warm op.

Tips

Je kan de wortels vervangen door rapen of zelfs beiden gebruiken.
Als vloeistof kan je water of vlees- of groentebouillon gebruiken.

Lamsragout met worteltjes

 

Smakelijk!