Recept: gehaktschotel met pasta en groenten uit de oven
Er zijn talloze kookprogramma’s op TV. Het is echter zelden of nooit dat ik daar naar kijk, net zoals mijn talrijke kookboeken opgesloten in de kast blijven liggen. Onlangs wilde ik naar Blokken kijken, maar was een beetje te vroeg en zag nog een stukje van het kookprogramma van Jeroen. Hij maakte een gerecht met gehakballen, groenten en pasta. Het zag er lekker uit.
Experimenteren met nieuwe of oude ingrediënten in de keuken, dat doe ik graag, en zo had het einde van het kookprogramma mij getriggerd om ook iets te doen met gehakt en groenten in de oven. Even kijken, wat staat er nog in de koelkast, wat kan ik daarmee doen en een nieuwe schotel was geboren. Lekker, smaakvol, kleurrijk en eenvoudig.
Benodigdheden voor 4 personen
- 600 g gehakt
- 1 sjalot
- 1 teentje look
- peper, snuifje komijn, provençaalse kruiden
- 1 ei, paneermeel
- olie
- 200 g pasta farfalle
- 1 courgette
- 1 rode paprika
- 1.5 dl passata
- 150 g gerookt spek
- 150 g gemalen Zwitserse gruyère
Werkwijze
- Vlees in ruime pot doen, kruiden met peper komijn, provençaalse kruiden.
- Ei en paneermeel toevoegen samen met de fijn gesnipperde sjalot en look.
- Goed mengen tot een egale massa dat niet meer plakkerig aanvoelt.
- Een 25 g gemalen kaas toevoegen aan het gehakt en nog eens kneden.
- Gemengd gehakt in een grote ovenschotel plat duwen over de gehele bodem en bakken in voorverwarmde oven aan 175°C gedurende 40 minuten
- Ondertussen de pasta gaar koken, gedurende 1 minuut, meer dan al dente aangegeven wordt op de verpakking.
- Spek in stukjes snijden en krokant bakken in een verhitte steelpan.
- Sjalot en look fijn snipperen.
- Courgette en paprika spoelen, reinigen en in blokjes snijden.
- Olie opwarmen in kookpot, hierin de sjalot en look fruiten, de groenten en peper en provençaalse kruiden toevoegen.
- De Passata toevoegen met een weinig water en gedurende 30 minuten laten gaar stoven.
- Gehakt uit de oven halen, bedekken met de gaar gekookte pasta, overgieten met de groenten en bedekken met de spekjes. Bestrooien met de gemalen kaas en in de oven gratineren. Klaar!
Tips
- Passata kan je vervangen door grote doos tomatenpuree + water of 1 doos tomaten in blokjes.
- Al dente is bijtgaar, maar voor dit gerecht neemt de pasta nog te veel vocht op van de saus, daarom 1 minuut langer laten koken. Staat er op de verpakking bijvoorbeeld 14 min, dan laat je het 15 min koken in licht gezouten water.
- Kan gemakkelijk op voorhand gemaakt worden om dan op te warmen in een oven aan 200°C.
- Het laag gehakt kan je zo dik maken als je zelf wilt.
- Men kan dit ook in kleine porties, aparte ovenschoteltjes bereiden.



Smakelijk!