Recept: gebakken zeebaars op vel

door Carine

Toen ik klein was waren er in een straal van 2 km 3 viswinkels in de buurt, terwijl dat er toen door de meeste gezinnen enkel op vrijdag vis op tafel kwam. Ik herinner mij nog dat de vis niet tussen ijs lag, maar op marmer om hem goed fris te houden. We hadden in de buurt een nieuw viswinkeltje waar de uitbaatster alles zo proper en blinkend wilde hebben, dat ze zelfs het marmer geboend had en alle vis een boenwassmaak had. Gelukkig had ze ingezien dat ze dit beter niet deed en werd het een goed draaiende viswinkel.

Ik heb in Blankenberge een onooglijk klein viswinkeltje leren kennen met een GROOT assortiment verse vis

Er was toen ook heel weinig keuze. Ik herinner mij pladijs, tong, haring, kabeljauw, schelvis, paling en tijdens het seizoen de mossels en sporadisch of op bestelling eens wat zalm of kreeft. Haring en kabeljauw waren toen de vissoorten voor de armere mensen, en nu swingen de prijzen omhoog en worden ze straks voor velen onbetaalbaar.

Nu de vis gepromoot wordt en tal van gezinnen meerdere keren vis op het menu plaatsen zijn de viswinkels verdwenen en moeten we ons richten naar de warenhuizen, waar het aanbod zeer beperkt is. Gelukkig zijn er hier en daar nog viswinkels met een groot aanbod. Zo heb ik in Blankenberge een onooglijk klein viswinkeltje leren kennen met een GROOT assortiment verse vis, en daardoor kan ik ook gemakkelijk de vis van het seizoen kopen welke nog steeds betaalbaar is.

Benodigdheden

 • 2 porties zeebaars van ongeveer 500 g/stuk
 • olijfolie
 • boter
 • 250 g oesterzwammen
 • 1 sjalot
 • 1 teentje look
 • 1 dl room
 • peterselie, dille, peper en zout

Werkwijze

 1. Fileer de zeebaars.
 2. Kruid de zeebaars met peper, een beetje zout en dille op de viszijde (witte zijde).
 3. Verwarm de olie en bak de zeebaars mooi bruin gedurende ongeveer 4 minuten.
 4. Kruid ondertussen het vel van de zeebaars.
 5. Draai de zeebaars om, leg op ieder filet een klontje boter van ongeveer 5 g en laat de vis garen op de velzijde gedurende ongeveer 6 minuten.
 6. Snijd ondertussen de sjalot en de look in kleine stukken.
 7. Snij de oesterzwammen in lamellen.
 8. Verwarm een scheutje olijfolie en bak hierin de sjalot, look en oesterzwammen tegelijkertijd gedurende 6 minuten, kruiden met peper, zout en dille. Voeg de room toe.
 9. Snipper de peterselie fijn en strooi over de vis en bij de oesterzwammen.
 10. Opdienen metĀ frietjes. Smakelijk!

Tips

 • Laat de vis fileren in de winkel. Zeebaars is niet zo eenvoudig te fileren. Indien je de vis liever in zijn geheel wil bereiden, dan steek je ook best wat kruiden in de vis en verdubbel + 2 minuten de baktijd.
 • De room kan je vervangen door sojaroom
ZeebaarsZeebaarsZeebaars

Smakelijk!