Recept: broodnoedels met spek en kaas
Als kind ging ik op skiklas met school naar Oostenrijk, Ramsau, een prachtige streek. Mooi om te wandelen en te skiën, alhoewel dat laatste niet mijn ding was.
We kregen daar iedere middag en avond soep of bouillon met noedels. Ik lustte de noedels helemaal niet en liet dit dan ook liggen in mijn bord. Diegenen die de noedels niet opgegeten hadden werden op het matje geroepen, met als resultaat dat we de volgende keer 2 noedels in ons bord kregen en moesten opeten. Wij zaten te kokhalzen, alleen al bij het gedacht van de melige smaak.
Toen kwam de kok aan onze tafel en legde uit dat hij de noedels anders had bereid, met brood i.p.v. bloem en met spek, kaas en uien. Dan waren we wel verplicht om eens te proeven. En ja, de smaak was helemaal anders, veel lekkerder. En van toen af staan de broodnoedels regelmatig op het menu, meestal als voorgerechtje of als vervanger van aardappelen of rijst. In bouillon doet mij dat nog steeds denken aan de smaak in Oostenrijk …
Geniet van dit eenvoudig en goedkoop gerechtje!
Benodigdheden
- 5 oudbakken broodjes of 10 oudbakken broodsneden
- 2 fijngehakte uien
- gehakte peterselie
- 250 g gezouten spek
- 100 g gemalen gruyèrekaas
- 40 g vetstof
- 40 g bloem
- ¼ l melk
- 1 ei zout
- water
Werkwijze
- Snijd het spek in kleine blokjes en rooster deze zodat het meeste vet weg is.
- Hak de peterselie en voeg bij de afgekoelde spekblokjes.
- Snijd het brood in kleine blokjes.
- Fruit de gesnipperde ui in de vetstof en voeg de stukjes brood toe en bak ze mee in de vetstof.
- Roer het ei en zout door de melk en giet in de pan.
- Voeg na verwarming zoveel bloem toe dat het geheel kneedbaar wordt.
- Voeg de gemalen kaas toe.
- Vorm met natte handen bolletjes, doe in ieder bolletje een beetje spek met gehakte peterselie.
- Kook de bolletjes in gezouten kokend water.
Tips
- Deze balletjes kan men opdienen bij een hoofdgerecht i.p.v. aardappelen of rijst.
- Je kan het ook opdienen met wat extra gemalen kaas om over het gerecht te strooien.
- Je kan kleine bolletjes vormen en deze in de soep opdienen.
- Het kan gegeten worden met een koud slaatje als voorgerecht of hoofdgerecht.
- De kaas kan ook weggelaten worden.
Smakelijk!