Railpass

door Jan

Treinen is in deze coronatijden niet zo vanzelfsprekend. Wellicht daarom dat de vorige regering ons de mogelijkheid bood het gratis te doen.

Leek me leuk, dus ik trotseerde de administratieve rompslomp om aan twee gratis railpassen van de overheid te geraken.  Dat lukte wonderwel. Toen echter kwam de nieuwe regering en die sloot de winkels en de cafés en de restaurants en weet ik nog wat. De railpassen lagen op hun eerste gebruik te wachten, ik kon er niet zo veel mee doen.  Maar dat gaf niet dacht ik, ze waren toch gratis.

Toen de winkels eindelijk open mochten, besloot ik mijn kans te wagen.  Mijn echtgenote zag het zo niet zitten, de treinen, broeihaarden van besmetting, weet je wel. Maar ik zette door, en plande een uitstap naar de koningin der badsteden.  Oostende heeft een mooi groot en vernieuwd station, dus dat komt wel goed dacht ik.

Het meest nabije station van enige omvang in onze buurt is Wetteren. Dat heeft ook een grote parking, dus dat leek me een prima plan.

De website van onze spoorwegen beaamde dat: eerst de trein nemen naar Gent, daar overstappen op de trein naar Oostende, fluitje van een cent.

Ik vreesde overvolle treinen: de overheid heeft nogal wat gratis tickets uitgedeeld, en momenteel is van het openbaar vervoer gebruik maken,  zowat de enige mogelijkheid om nog eens een medemens te zien, die niet in de buurt woont.

Mijn vrees was ongegrond: op het perron in Wetteren stonden we zowat alleen, en in de trein was er plaats zat.  Blijkbaar zit iedereen liever alleen in de auto...

Oostende is een eindstation, dus stelden we ons strategisch op.  Ter bestemming zouden we niet veel te voet moeten lopen, om het station uit te geraken. De trein naar Oostende was zo mogelijk nog leger. Een hele wagon voor ons alleen, is zelfs voor de grootste virus-angsthaas prima te doen.  Enkel in Brugge stapten een paar mensen op.

De terugreis was bijna net zo kalm, en wat opviel; de trein kwam in Wetteren toe met een voorsprong van 1 minuut.  Een volle minuut vroeger dan gepland!  Wie zegt nu dat de treinen altijd vertraging hebben?  Wie beweert dat ze nooit op tijd rijden, heeft dan weer wel gelijk.

In ieder geval werden we niet gecontroleerd tijdens onze rit. Wellicht zijn de conducteurs ook bang voor het virus?