Radijsjes

door Carine

Toen mijn zoon klein was, ik denk ongeveer 5 jaar, mocht hij iedere zaterdag kiezen wat ik moest koken. Iedere week was het spinaziestamp met aardappelen, vlees veranderde wel af en toe. Hij noemde dat groene patatjes. Op een bepaalde zaterdag kon ik geen spinazie aankopen en ik dacht, ik maak groene patatjes van radijzen.

Zo gezegd zo gedaan, de groene patatjes komen op tafel, maar Wesley zag het kleurverschil, is veel bleker groen dan spinazie stamp,  en wilde niet eten,  ook niet proeven. De patatjes bleven staan, toen na meer dan een uur kreeg hij honger en probeerde toch een schepje en het wonder was geschied  "hmmmm mama zo lekker, kan ik nog wat bij krijgen ". Vanaf die dag is dat gegeerde kost voor Wesley en eet hij dit regelmatig. Radijsjes zijn uitermate voedzaam, ze bevatten vitamine C, kalium, calcium, natrium en fosfor en slechts 18 Kcal/100g.
 

Recept radijzenstamp

Ingrediënten:
3 pakjes radijzen, 1 kg aardappelen,  60 g boter, een weinig zout en peper

Werkwijze:
1. Radijsjes in zijn geheel spoelen, het groen mag je niet verwijderen
2. Boter laten smelten, niet bruinen, radijzen bolletjes en groen toevoegen en in gesloten pot ongeveer 20 minuten laten stoven op een laag vuur
3. Ondertussen de aardappelen schillen en in kleine stukjes snijden
4. Aardappelen en kruiden toevoegen, beetje water en nog 1/2 uur verder laten garen.
5. Als aardappelen en radijsjes gaar zijn alles samen mixen.  Op smaak brengen en opdienen met gebakken worst of kotelet


Smakelijk

Weetje: radijsjes halen hun pikante smaak door mosterdolie in de schil, als je daar niet van houdt, kan je de radijsjes schillen.