Prinsessenbonen, een vergeten groente!

door Carine

Toen ik Geert, mijn echtgenoot, leerde kennen had hij een diepvriezer gevuld met groenten, hoofdzakelijk prinsessen, 'super vers' zei hij, 'rechtstreeks uit de tuin'. Dit mocht ik dan ook letterlijk nemen, ze waren niet gereinigd, er waren nog enkele takken aan, maar wel gespoeld en supervers van het land in de diepvries.

Zo vond hij het geen probleem om op één avond 20 kg prinsessenbonen in te vriezen, tot ik hem een jaar later liet meehelpen de 20 kg te reinigen en blancheren voor het invriezen. Het was het laatste jaar dat er zoveel prinsessenbonen in de diepvries beland zijn.

PRINSESSENBONEN MET TOMATEN EN HAM

INGREDIËNTEN VOOR 2 PERSONEN
500g prinsessen, 2 tomaten, 250g dikke plakken gekookte of rauwe ham, 1 sjalot, 1 teentje knoflook,  2 lepels magere witte yoghurt,  3 lepels olie, 2 lepels azijn, peper en zout, 1 koffielepel mosterd, peterselie, facultatief enkele blaadjes dragon.

WERKWIJZE
Prinsessenbonen reinigen en mogelijke draden verwijderen en spoelen
Prinsessenbonen koken in licht gezouten water gedurende 8 minuten, dan zijn ze bijtgaar. Afkoelen onder koud stromend water .
Tomaten spoelen, kroontje verwijderen en in stukjes snijden.
Ham in brunoise (kleine blokjes) snijden.
Sjalot en look fijn snipperen
Vinaigrette maken van de olie, azijn, yoghurt, mosterd, peper en zout, sjalot en look. Alle ingrediënten flink mengen en roeren.
Prinsessenbonen, tomaat, ham vermengen en overgieten met de vinaigrette , als afwerking bestrooien met gehakte peterselie.

Smakelijk

TIPS
Wie van dragon houdt, mag enkele blaadjes fijn snipperen en aan de vinaigrette toevoegen.
Prinsessenbonen zijn rijk aan voedingsstoffen, ze bevatten vitamine A, calcium en kalium, maar eet ze nooit rauw, dan bevatten ze nog giftige stoffen. Om dezelfde reden mag het kookvocht niet gebruikt worden in de soep en bestaat er geen prinsessenbonensoep. Je mag wel gekookte prinsessen als garnituur toevoegen aan de soep.