Preisoep met mosselen en kerrie
Toen ik jaren geleden mijn tuin wilde laten aanleggen, was één van mijn wensen een kruidentuintje. Verse kruiden uit de tuin gebruiken om te koken, af te kruiden, te versieren, dat was voor mij een droom dat eindelijk zou uitkomen.
Er werden afspraken gemaakt rond de bloemen, de planten, waar wat zou komen en voor de kruiden was mijn keuze zowat van alles, peterselie, bieslook, basilicum, koriander, … De tuin werd aangelegd, inclusief mijn kruidentuintje, maar het was een heel warme zomer, en verschillende planten, bloemen en kruiden moesten vervangen worden, volgens afspraak met de tuinman van dienst. Toen ik echter thuis kwam waren alle planten door één en dezelfde plant vervangen, alle bloemen door één en dezelfde bloem vervangen en jullie kunnen al raden alle kruiden waren vervangen door citroenmelisse. Nu ja, een theetje van citroenmelisse is lekker, en deze verwerken in een paar gerechten is lekker, ware het niet dat de citroenmelisse, gewoon alles overnam in de tuin en begon te woekeren. Vanaf dan alleen nog maar citroenmelisse in een potje, zodat de wortels niet kunnen verder uitbreiden.
Benodigdheden voor 4 personen:
- 1 l visbouillon
- 1 kg mosselen
- 3 uien
- 1 dl room
- peterselietakjes
- 1 takje selder
- peper & zout
- vetstof
- 1 lp kerriepoeder
- citroenmelisse
- 3 tot 4 preiwitten
- ½ groene selder
- 1 stokbrood
- 2 teentjes look
Werkwijze:
- Spoel de mosselen grondig en kook die gaar, samen met de in stukken gesneden ui, het seldertakje en de peterselietakjes en de citroenmelisse. Haal de mosselen uit hun schelp en zeef het kookvocht door een fijne zeef en bewaar apart.
- Maak de overige groenten schoon, spoel ze en snijd ze fijn.
- Smelt de vetstof en stoof er de groenten in, samen met de kerriepoeder.
- Voeg de visbouillon en het kookvocht van de mosselen toe.
- Roer er de room en de mosselen door en breng op smaak.
- Snijd het stokbrood in sneden van ongeveer 2 cm.
- Snijd de look fijn en stoof in olie, breng op smaak met kerriepoeder en peper.
- Besmeer de sneden stokbrood met het mengsel.
- Samen met de soep opdienen.
TIP:
Soep niet opnieuw opwarmen met de mosselen erin, deze worden taai.