Pompoen

De herfst is een machtig mooi seizoen, kleurrijk, denk maar aan alle gekleurde bladeren aan de bomen. Fantastisch om door een bos te wandelen! Maar ook in de keuken hebben we heel veel keuzes. Zoals bijvoorbeeld pompoenen. Je hebt ze in verschillende maten en kleuren.

Pompoenen zijn smaakvol en kunnen op verschillende manieren bereid worden, denk maar aan een lekkere pompoensoep, gestoofde pompoenen als groente of een pompoentaart. Maar ze ogen ook mooi in de tuin, aan de voordeur of op een tuintafel. Ze geven kleur aan je tuin of woning. En we mogen ook onze (klein)kinderen niet vergeten. Zij vinden het fijn om een pompoen uit te hollen en er een gezicht van te maken. Met een kaarsje in zijn we helemaal klaar voor Halloween!
En niet te vergeten, bij de eerste kou is het nodig om onze huid te beschermen en te verwennen en dit kan uitstekend met een warm pompoenmasker. Het masker bestaat uit pompoen met honing en een stijfgeklopt eiwit. Na 10 minuutjes voel je je huid soepel en zacht worden, en zie je er 5 jaar jonger uit!

Mijn voorkeur, in de keuken, gaat uit naar de butternutpompoen. Hij is mooi oranje, vlezig, niet te groot, beetje notig van smaak, kortom lekker in veel gerechten. Of de kardinaalsmuts, klein, wit en gemakkelijk te schillen.

GESTOOFDE POMPOEN MET LAMSVLEES

INGREDIËNTEN
1 Butternut pompoen, 3 sjalotjes, 3 teentjes knoflook, een stuk gigot (of lamsbout) van 750 g, peper en zout, komijn, geutje room, 2 takjes trostomaten, vetstof, peterselie.

WERKWIJZE

  • De pompoen schillen, zaden verwijderen en in blokjes snijden van ongeveer 2 cm.
  • 1 sjalot en 1 teentje knoflook pellen fijn snijden.
  • Een weinig vetstof verwarmen in een hoge stoofpot. De sjalot en knoflook laten glazig worden, pompoen toevoegen en kruiden met peper, zout en komijn. Een weinig vloeistof toevoegen (een weinig bouillon of water).
  • Kookpot sluiten en 15 min op een laag vuurtje laten gaar stoven.
  • 2 sjalotjes en teentjes knoflook pellen en in ringen snijden.
  • Vetstof verwarmen in een bakpan met hoge rand.
  • Vlees kruiden met peper en laten dichtschroeien langs alle zijden, kruiden met zout, sjalot en knoflook toevoegen.
  • Pan sluiten en vlees laten garen gedurende 20 minuten. De trostomaten toevoegen en dan nog 5 minuten verder laten garen zonder deksel, het vlees is dan nog rosé.
  • Vlees uit de pan halen en in aluminiumfolie wikkelen.
  • Saus afwerken met de room en fijngesneden peterselie.
  • Vlees in plakken snijden en gelijkmatig bedekken met de saus.
  • Opdienen met de pompoen en met gekookte aardappelen.

TIP
Komijn smaakt fel door, dus karig gebruiken, bijkruiden kan altijd!
Indien je geen lamsvlees lust, kan je dit vervangen door varkensgebraad, dan moet je wel de baktijd verlengen.

7/10/2020

Auteur: Carine Seynaeve (63) gepensioneerd, voorzitter van S-Plus Kruisem sinds 2000 en woont in de landelijke deelgemeente Huise sinds 1988. Gewezen praktijklector aan de Autonome Hogeschool in Gent en voorzitter van de opleidingen tot kleuteronderwijs en secundair onderwijs.