Pastinaak

Koken is een van mijn hobby's, ik heb dit thuis met de paplepel meegekregen. Ook mijn mama kookte zeer graag en goed. Als zij Gentse hutsepot maakte, was die altijd super lekker. 

Toen ik in Zingem ging wonen, wilde ik ook lekkere Gentse hutsepot maken, maar ik vond hier nergens pastinaak. Dan maar zonder pastinaak,  maar de hutsepot smaakte helemaal anders, niet zo lekker.  Ik moest dus telkens van Gent de pastinaak meebrengen of ik kon geen lekkere hutsepot maken. Was ik blij toen deze vergeten groenten in de media en keuken herontdekt werden. Helemaal geen probleem meer om pastinaak te kopen en te gebruiken in tal van bereidingen.

PASTINAAKZALF MET ZOETE AARDAPPEL

INGREDIËNTEN
2 pastinaak, 1/2 kg zoete aardappel, 1/2 dl room, peper, zout, 1 blad laurier, 1 takje tijm, 1 teentje knoflook,  30 g boter

WERKWIJZE
Schil de pastinaak en zoete aardappel, spoel en snijd in stukjes 
Pel teentje knoflook en snijd in 2 stukken en steek op prikker
Bind de kruiden en stokje met look zoals een bouquet garni.
Laat de boter smelten, voeg de groenten, kruiden en geutje water toe.
Laat gaar stoven gedurende 20-30 minuten, roer regelmatig en voorkom aanbakken.
Kruiden verwijderen en groenten mixen, voeg de room toe om alles smeuïge te maken.
Opdienen bij een stukje wild, parelhoen of fazant

TIPS
Dit is superlekker om bij het kerstdiner naast andere groenten, zoals gestoofd witlof, op te dienen.
Let op dat de groenten niet aanbakken of verkleuren, minder mooi dan de mooi oranje kleur.
Kan gemakkelijk in microgolf oven opgewarmd worden.
Stoven in echte boter maakt de groenten smaakvoller. 

23/11/2020

Auteur: Carine Seynaeve (63) gepensioneerd, voorzitter van S-Plus Kruisem sinds 2000 en woont in de landelijke deelgemeente Huise sinds 1988. Gewezen praktijklector aan de Autonome Hogeschool in Gent en voorzitter van de opleidingen tot kleuteronderwijs en secundair onderwijs.