Pakjesdienst

door Jan

Halftien, de deurbel gaat. Omdat ik niemand verwacht, haast ik me naar de voordeur. Ik zweer dat er niet meer dan dertig seconden kunnen gaan in de tijd die ik er over doe om de voordeur open te maken. Ik zie nog net hoe een man zich van onze oprit haast, en met een sprong in een bestelwagen springt, die met draaiende motor achter de hoek staat te wachten.

Dan pas merk ik het pakje op dat aan de deur staat.

Ha, een levering van de NV Internet denk ik, terwijl ik het pak neem. Wellicht heeft mijn echtgenote iets besteld. 

Maar het adres op het pak klopt niet.
Meer precies: enkel het postnummer klopt.

Nu ga ik eerlijk zijn: mijn eerste plan was om de zaak zo te laten

De gemeente is Waasmunster. Ik woon niet in Waasmunster. Ik ken ook niemand die daar woont. De straat trekt van ver, heel ver, een beetje op onze straat. Het huisnummer klopt ook. Raar, denk ik, enkel de cijfertjes kloppen. De lettertjes zijn allemaal verkeerd.

Blijkbaar kijken de besteldiensten dus enkel naar de cijfertjes.

Ik bedenk dat het mannetje van de bestelwagen nu al heel ver weg moet zijn. Te ver in ieder geval om na te roepen dat het verkeerd is. Dus besluit ik het pakje binnen te nemen.

Nu ga ik eerlijk zijn: mijn eerste plan was om de zaak zo te laten. Ik moet niet weten wat erin zit, maar ik heb ook niet gevraagd om bij deze zaak betrokken te geraken. Dat ze het zelf maar uitzoeken.

Maar al snel krijg ik een beetje wroeging van zo'n egoïstische gedachten. Ikzelf zou het ook niet graag hebben dat mijn pakje verkeerd geleverd werd, en nadien spoorloos verdween. Want daar ben ik wel zeker van: als ik het zou houden, kon nooit iemand achter de waarheid van het verdwenen pakje komen.

Gelukkig staat er een naam op, en een adres in Waasmunster. Nu leer ik de verworvenheden en de voordelen van het wereldwijde web beter kennen. Nu was voor één keer Google mijn vriend, en al snel had ik een telefoonnummer dat bij het pakje zou kunnen passen.

Nu was voor één keer Google mijn vriend, en al snel had ik een telefoonnummer dat bij het pakje zou kunnen passen

Ik bel, en aan de andere kant krijg ik direct een zeer enthousiaste man aan de lijn. Blijkbaar is het pakje al een beetje rondgegaan. Dat kan je ook zien aan de klevers. Blijkbaar komt niemand bij die pakjesdienst op de gedachte dat de cijfertjes fout kunnen zijn ... Neen, blijven zoeken in de buurt van het postnummer van Laarne. 9270 ligt toch niet zo ver van 9250 in cijfers, maar in letters maakt het een groot verschil.

De bestemmeling komt dezelfde dag nog zijn pakje halen. Blijkbaar heeft hij het dringend nodig. Een half uurtje na mijn telefoon staat hij aan de deur.  Dolgelukkig met zijn pakje.

Hij bedankt mij uitvoerig, en prijst mijn eerlijkheid met een fles cognac. Dat was helemaal niet nodig bezweer ik hem, maar aanvaard de geste, dankbaar dat ik in deze zaak iemand gelukkig heb kunnen maken.

Ik hoop alleen dat nog andere mensen de reflex zullen hebben om bij fout geleverde pakjes, even de telefoon te nemen en de echte begunstigde te contacteren. Het kan immers ook mij overkomen!