Paasbrunch
Carpaccio van Sint-Jacobsvruchten
Ingrediënten voor 4 pers.:
- 8 Sint-Jacobsvruchten
- Zwarte peper
- Truffelolie
- Blokje of geschilferde Italiaanse kaas (Parmezaanse of Pecorino)
Werkwijze:
- Snij de Sint-Jacobsvruchten in fijne schijfjes.
- Schik per bord 2 gesneden Sint-Jacobsvruchten mooi.
- Maal met de pepermolen de zwarte peper boven de Sint-Jacobsvruchten.
- Besprenkel met de truffelolie.
- Werk af met de geschilferde kaas.
- Dien op met stokbrood.
Tip:
- Je kan de prijs drukken door diepgevroren Sint-Jacobsvruchten te kopen, indien je ze ongeveer 2 uur voor het verwerken laat ontdooien op kamertemperatuur zijn die even lekker en beter voor de portemonnee.
- Gebruik nooit gemalen kaas.
Brocolli- witloofsoep
Ingrediënten:
- 1 kg witloof
- ½ kg broccoli
- Vetstof
- Peper, zout
- 1l kippenbouillon (bouillonblokjes of kip, peper, zout, laurier, ui en knoflook)
- Facultatief: 1 dl room, peterselie
Werkwijze:
- Bouillon: kip met peper, zout, laurier, ui en look opzetten in ruim koud water. Aan de kook brengen en op een zacht vuurtje laten garen. Bouillon zeven, kip bewaren voor verder verbruik.
- Reinig en spoel het witloof en snijd in grote stukken, let wel, verwijder het bitter hartje.
- Reinig en spoel de broccoli en schil de stam snijd in stukken van ongeveer 1.5 cm.
- Smelt een weinig vetstof en stoof er het witloof in, voeg de broccoli en de bouillon toe en laat zachtjes garen gedurende 45 minuten en mix fijn.
- Snipper de peterselie fijn en voeg toe.
- Facultatief, maar wel feestelijk: room toevoegen.
Tip:
- Van de kip, champignons, gehaktballetjes en een weinig bouillon vol au vent maken, of kip in stukjes met currysaus en ananas, of koude kip in stukjes met mayonaise (en curry).
Vegetarische Lasagne
Ingrediënten voor 4 pers.:
- 1 courgette
- 1 aubergine (eiervrucht)
- 150 gr gemalen gruyèrekaas
- 1 sjalot
- 3 teentjes look
- 4 rijpe tomaten of 250 gr passata
- Olie
- Peper, zout
- Basilicum
- Boterpapier
- Blaadjes verse basilicum
Werkwijze:
- Reinig en spoel de groenten.
- Snij de courgette en aubergine in schijven van ongeveer ½ cm.
- Snipper 2 teentjes look fijn.
- Snij de sjalot fijn.
- Beleg een ovenplaat met boterpapier, wrijf ze in met olie en het overgebleven teentje look.
- Leg de courgette- en aubergineschijven op het papier, kruid met peper en zout, besprenkel met de olie.
- Verwarm de over voor op 175°C, laat de groenten 10 minuten garen.
- Bereid ondertussen de tomatensaus: verwarm de olie, laat de gesnipperde sjalot en look goudgeel stoven. Voeg de geconcasseerde tomaten in kleine stukjes toe, kruid met peper, zout en basilicum en laat in een gesloten kookpot gaar stoven gedurende 10 à 15 minuten, tot de tomaten gaar zijn.
- Olie een ovenschaal in.
- Leg een schijf aubergine en een schijf courgette afwisselend op elkaar en strooi tussen elke schijf een beetje gemalen kaas.
- Bestrooi de bovenzijde met de overgebleven kaas en laat kleuren onder de grill.
- Dien op op borden, per persoon, omringd door de tomatensaus en werk af met verse basilicum.
Tip:
- Je kan dit gerecht op voorhand maken, dan wordt de lasagne eerst opgewarmd in de oven en dan pas onder de grill geplaatst.
- Je kan de verse tomaten vervangen door passata en opwarmen gedurende 5 minuten.
Wil je meer weten over gezond eten? Dat kan! Tijdens het gratis webinar ‘Eet je gezond’ krijg je van Sandra Bekkari een leidraad mee om gezonder te leven. Met haar praktische tips kan je onmiddellijk aan de slag. Stap per stap legt ze uit hoe je eetpatroon aanpassen en toch gezond blijven genieten van lekker eten. Inschrijven kan je hier.
Kook jij graag lekker normaal? Vind hier heel wat lekkere gezonde recepten.