Opgepast (of: ongepast?)

door André

Is het begonnen met de coronapandemie of was het al aan de gang?

In elk geval is het vanaf die periode echt … heel besmettelijk geworden. Waarover ik het heb? Over het feit dat er vandaag de dag over van alles en nog wat door experts gesproken moet worden. Geen onderwerp is zo klein of onbelangrijk dat er niet ergens een deskundige het woord over moet komen voeren. Het liefst met de daarbij horende raadgevingen voor de burger.

Wat scheelt er eigenlijk aan onze wereld dat volwassen mensen overal en altijd aan het handje moeten worden gehouden? Blijkbaar heeft de overheid – of hebben de media – er nood aan elk verschijnsel, dat prompt tot probleem wordt gebombardeerd, te ‘begeleiden’.

Het leven, zelfs in een redelijk beschaafd land als het onze, zit vol gevaren en we mogen dus niet te veel risico’s nemen. Eigenlijk mogen we dus niet te veel leven.

Hierbij past dan ook telkens een bepaalde code, want anders zou ‘die domme burger’ niet goed weten waar zich aan te houden. Op deze manier wordt het dagelijks leven opgeblazen tot een ballon vol gevaar (weliswaar in rood, geel, oranje of groen). De ene waarschuwing volgt op de andere en heeft op den duur alleen tot gevolg dat veel mensen er helemaal onverschillig voor worden. Je kan nu eenmaal niet permanent in een toestand van waakzaamheid leven.

Natuurlijk kunnen wij, als burgers daar weinig aan veranderen. De betutteling groeit met de dag en het sfeertje van bedreiging die dat meebrengt, houdt de mensen klein en afhankelijk.

Het leven, zelfs in een redelijk beschaafd land als het onze, zit vol gevaren en we mogen dus niet te veel risico’s nemen. Eigenlijk mogen we dus niet te veel leven. Daarom: weg met alle raadgevingen en codes (op de echt belangrijke na). Laat ons dat alles voortaan blauwblauw laten!