Open brief aan mijn bank

door Jan

Deze week werd ik geconfronteerd met de beslissing van een aantal banken, om niet langer een cash service te voorzien in de kantoren. Heel vervelend als je met de wagen bent, en doorverwezen wordt naar een ander kantoor, waarvoor je zo maar even 2 knippen zou moeten doorbreken. Ik kreeg het er zo van op mijn heupen, dat ik besloot een open brief te schrijven naar de voorzitter van die bank. Ik wil je die brief niet onthouden. Je leest hem hieronder.

Geachte Heer x,

Even een korte brief om mijn ongenoegen te uiten over de dienstverlening van uw bank,
niet over uw personeel, maar eerder over de beleidsbeslissingen. 
Noem het gerust een klacht.

Sinds kort werd de beslissing genomen om de klanten niet langer de mogelijkheid te geven cash op te halen in de kantoren. Zelfs niet aan de automaten. Die beslissing heeft verstrekkende gevolgen. 
Een voorbeeld zal het u duidelijk maken.

Willen we toch geld afhalen, dan passeren we eerst 2 concurrenten die wel een automaat met cash aanbieden

Mijn moeder, 92 inmiddels, woont nog thuis, maar kan niet meer eigenhandig boodschappen halen. Hiervoor is een boodschappendienst ingeschakeld. Zoals u weet (en herhaaldelijk aan uw klanten herinnert) is het niet slim om uw bankkaart samen met de code aan derden te bezorgen. Mijn moeder kan dus niet anders dan cash mee te geven aan de boodschapper. Niet alle cash dient om drugs te kopen, of zaken in het zwart te financieren!

Om aan cash te komen vroeg ze ons, haar kinderen, om geld af te halen aan de automaat van het bankkantoor in haar buurt. Dit kan niet meer. Niet alleen moeten wij hierdoor veel verder rijden naar een automaat, maar bovendien moet mijn moeder daarvoor nu extra betalen. Als wij uw instructies volgen, moeten we daarnaast twee concurrenten passeren, die wel een automaat met cash aanbieden.

Het lijkt er dus meer en meer op dat u eigenhandig besloot om uzelf en de sector een soort “regulering” op te leggen, waarbij u particuliere klanten verwijst naar zuivere depositobanken, en zelf een grootbank wenst te zijn, zoals vroeger.

Uiteraard is dat een beslissing die te rechtvaardigen valt, maar het zou u sieren mocht u daar eerlijk voor willen uitkomen: “particulieren interesseren ons niet meer, tenzij we hun gegevens (data) kunnen verkopen.”


Het is jammer dat het nogal ingrijpend is om van financiële instelling te veranderen, anders hadden we het al lang gedaan. Ik wil mijn moeder de kopzorgen rond een verandering besparen, maar anderzijds zijn er grenzen aan het begrip.

Ik hoop dan ook dat u met uw toekomstige beleidsbeslingen rekening zult houden met uw klanten die om gelijk welke reden niet (wensen te) vallen onder de noemer van de 'gemiddelde klant'.

Ik wens u veel succes,
Met vriendelijke groet,
Jan Steenwinckel

Teken onze petitie
De dienstverlening van banken neemt jaar na jaar af. Naast de duidelijke afbouw van het aantal bankkantoren, verdwijnen ook geldautomaten uit de buurt. Dit zorgt ervoor dat minder mobiele personen, nog meer beperkt worden in hun vrijheid en zelfstandigheid. Met onze petitie verzoeken wij: een bankautomaat in de buurt (binnen de 1,5 km), dat afhaling van geld gratis is, dat gezorgd wordt voor bereikbare en toegankelijke bankkantoren en dat de afbouw van betaalbare fysieke dienstverlening stopt. 

Wil jij ook verandering? Teken onze petitie hier!
Lees er hier meer over.