Op vlucht

door André

Het einde van het jaar nadert en naar gewoonte gaat een deel van onze bevolking het vliegtuig in, richting warmere landen. Alleen wordt dat nu wel een dure aangelegenheid. Luchtvaartmaatschappijen laten de prijzen schommelen en de oudejaarsperiode zal menig budget uit evenwicht brengen. Wat al enkele jaren een aangename luxe was, wordt stilaan onbetaalbaar. Ook als ‘het leven’ op de plaats van bestemming stukken goedkoper is dan hier.

Of moeten we gewoon op vlucht om van onszelf weg te geraken?

Wellicht zullen toch nog veel mensen (tenzij ze toevallig in Olmen wonen 😉) eens een jaartje moeten overslaan. Natuurlijk niet zo prettig, maar de vraag rijst toch of we al dat reizen ongestoord kunnen en mogen voortzetten. Is het niet een beetje in strijd met al de zorg die de meesten dag in dag uit willen besteden aan ons milieu? Hoe kunnen we die reislust of -drift rijmen met onze bedoeling de opwarming van de aarde onder controle te houden? Of blijven we geloven dat het er allemaal niet zo erg toe doet. Het maakt toch geen verschil of ik nu wel of niet in het vliegtuig stap? Het zal daar toch niet op aankomen? Met dergelijke gedachten sussen we ons geweten, zodat we kunnen toegeven aan de dwang om van huis weg te zijn. Misschien omdat we aan anderen (de buren, de familie, …) willen tonen dat we het ons kunnen veroorloven. Omdat we – vaak ten onrechte – geloven dat het geluk elders ligt. Een illusie die meestal ontmaskerd wordt eens we dààr zijn aanbeland. Of moeten we gewoon op vlucht om van onszelf weg te geraken?

De Franse filosoof Blaise Pascal zei in de 17de eeuw al dat al het ongeluk van mensen voortkomt uit het feit dat ze niet rustig in een kamer kunnen blijven. Voor een filosoof is zoiets natuurlijk niet erg moeilijk. Het is makkelijker te denken op een stille plek. Maar wij zijn niet allemaal filosofen en de technologische vooruitgang maakt ons het reizen makkelijker, sneller en aangenamer. Onze tijd kiest eerder voor Carpe Diem (Pluk de dag, geniet van het leven, want je weet niet wanneer het voorbij zal zijn).

Nu, met het jaareinde in het vooruitzicht zullen we dat ook doen. Ik hef hierbij het glas op uw aller gezondheid en vlucht naar 2023.