Op losse schroeven

Uit
door Nathalie Daems

Iedereen herinnert zich nog wel de film of het boek ‘One Flew Over the Cuckoo’s Nest’. Een verhaal over een herrieschopper die zich bewust als geesteszieke laat opnemen in een psychiatrische instelling om zo zijn gevangenisstraf te ontlopen. Het boek en de film geven een kritische kijk op de methodes, omgang en behandelingen binnen de psychiatrische instelling in de jaren 50.

Het Dr. Guislain Museum in Gent staat ook bekend om zijn psychiatrische geschiedenis. In de eerste helft van de 19de eeuw voerde de dokter een meer menselijke behandeling in van de psychiatrische patiënten. Hierdoor bezit het museum een grote collectie die de geschiedenis van de psychiatrie vertelt.

Over zenuwpezen, zwartkijkers en zielenknijpers

Op Losse Schroeven, de nieuwe tijdelijke presentatie van het Dr. Guislain museum, vertelt het verhaal van narren, dollen en waanzinnigen, maar benadrukt ook het belang van psychisch welzijn in een steeds complexer wordende maatschappij. In 5 thema’s stelt de tentoonstelling zich vragen over de psychiatrie en hoe de patiënten en buitenstaanders hierover dachten. Dit met aandacht voor de actualiteit. Historische documenten en objecten worden afgewisseld met hedendaagse kunst. Zo ontstaat er een dynamisch verhaal met stukken uit de eigen collectie en wisselende bruiklenen.

Thema’s

In 5 thema’s stelt de tentoonstelling zich vragen over de psychiatrie

Tijdens de tentoonstelling wordt dieper ingegaan op de architectuur van de psychiatrische instelling. Hoe zag die er vroeger uit vergeleken met nu? De verbondenheid tussen lichaam en geest wordt in vraag gesteld. Staan deze 2 los van elkaar en hoe zagen ze dat vroeger? Door middel van instrumenten, boeken en foto’s probeert de tentoonstelling op deze vragen antwoord te bieden. Vaak bekijken we mensen binnen een instelling anders. We stellen ons de vraag of die persoon misschien ‘iets’ heeft. We classificeren en labelen mensen zeer snel binnen een bepaalde context. Vroeger werd dat ook al gedaan, bijvoorbeeld op uiterlijke kenmerken. In het museum kan je zelf aan de hand van foto’s ervaren hoe we classificeren op uiterlijk. Sommige met een psychiatrische achtergrond maar andere ook totaal niet, hoewel we binnen deze context al snel denken dat het wel zo is. Kunst en verbeelding waren vaak een uitlaatklep voor psychiatrische patiënten. Zo zijn meerdere kunstwerken en schilderijen te bewonderen in het museum.

Tijdens deze tentoonstelling wil het museum vooral ook tonen dat kunst van psychiatrische patiënten even goed en zonder beoordeling tussen bekende kunstenaars kan tentoongesteld worden. Het gaat om de kunst, niet om een mogelijk diagnose. Tot slot legt de tentoonstelling ook de vinger op het thema macht en onmacht. Hoe is de machtsverhouding tussen patiënt en psychiater nu, en hoe was die vroeger? De evolutie van kettingen en boeien, naar dwangbuizen of dwangmoffen tot kalmerende medicatie om zichzelf en anderen niet te kunnen bezeren. Het bezoeken waard!

Praktische info
De tentoonstelling ‘Op losse schroeven’ loopt nog tot 31 december 2022 in het Museum Dokter Guislain, Jozef Guislainstraat 43 in 9000 Gent.

Dit is een artikel uit S-Plus Mag juli-augustus-september 2022. Lees hier nog meer artikels.