Ooglidcorrecties

door Nathalie Daems

September 2017, even na 19 uur, de sociale media ontploffen. Op VTM kijkt Dany Verstraeten (62) met nieuwe en verjongde ogen in de camera. Het nieuwsanker kwam zonder chroom naar buiten met zijn ooglidcorrectie. Hijzelf dacht dat er geen haan naar zou kraaien, maar niets was minder waar. Een kleine operatie, meer was het niet, vertelde hij in de krant. De reden voor zijn operatie: last van zware oogleden die meer en meer gingen hinderen bij het zien, tijd om dit aan te pakken. Dat hij door de operatie er nu jonger en frisser uitziet, is mooi meegenomen.

Esthetisch of reconstructief

In eerste instantie werd plastische chirurgie niet enkel gebruikt om er mooier of beter uit te zien, maar wel om bepaalde lichaamsfuncties te herstellen. Ook nu wordt er een verschil gemaakt tussen esthetische en reconstructieve chirurgie. Dat is ook het geval bij terugbetalingen door het ziekenfonds. Dokter Bart Demyttenaere, adviserende arts bij de Socialistische Mutualiteiten, legt uit: “Het komt erop neer dat binnen de ziekteverzekering een onderscheid wordt gemaakt tussen wat puur esthetisch is, waarbij dus enkel de patiënt zelf vindt dat er een probleem is, en tussen wat functioneel belemmerend werkt voor het normaal dagelijks functioneren, wat dus ook maatschappelijk en medisch als een probleem wordt gezien”. Die lijn is natuurlijk niet altijd even duidelijk, waar begint het esthetische en waar het reconstructieve? Hierdoor ontstaan er enkele ‘randoperaties’, die zich in de grijze zone tussen de twee subdisciplines bevinden. De ooglidcorrectie is er daar eentje van.

Afhangende huid

Een verouderende huid wordt ruimer, omdat de vezels in de huid hun elasticiteit verliezen. Op de meeste vlakken zal dat geen hinder veroorzaken en kunnen we enkel stilstaan bij het feit dat we een jaartje ouder zijn geworden. Omdat de huid van de oogleden erg dun is en dus erg gevoelig voor uitrekking, ontstaat op latere leeftijd wel de kans dat er overtollige huid op het bovenooglid ontstaat. Dat heet dermatochalasis of beter ‘afhangende huid’. Het afhangend ooglid kan je hinderen en een slechter zicht geven. Op dat moment zal een operatie niet enkel om esthetische redenen uitgevoerd worden, maar eerder om de functie van de oogleden te herstellen.
 

Terugbetaald of niet?

Wanneer er sprake is van een functionele beperking door afhangende huid kan de patiënt aanspraak maken op een terugbetaling van de ziekteverzekering. Wat precies in aanmerking komt voor terugbetaling is sinds kort vernieuwd en zal in de toekomst afhangen van enkele criteria, meldt dokter Demyttenaere. Zo zal binnenkort de betrokken arts de aanvraag doen aan de adviserende geneesheer, die de aanvraag moet goedkeuren aan de hand van de criteria.
 
Die terugbetalingsaanvraag voor ooglidcorrectie bevat:
1. het resultaat van de kinetische perimeter van Goldman die de beperking van het gezichtsveld meet
2. 3 foto’s van de oogleden.
 
De foto’s moeten aantonen dat de huidplooi van het ooglid op de wimpers rust ter hoogte van het centrum van het ooglid. De adviserende geneesheer deelt zijn beslissing binnen de 6 weken mee aan de patiënt, die met deze beslissing naar een oogchirurg in het ziekenhuis of een privékliniek kan stappen. Let wel, de operatie kan pas enkele dagen na de beslissing uitgevoerd worden, aangezien de adviserende geneesheer nog wel de kans moet krijgen om de patiënt klinisch te onderzoeken indien nodig.

Wees waakzaam en informeer je

“Als je een plastische operatie overweegt en je zeker wil zijn wat die je gaat kosten, kan je best op voorhand vragen naar alle kosten en een bestek laten opmaken. Op die manier weet je waar je voor staat en kan je vooraf alle informatie bij je mutualiteit opvragen in verband met terugbetalingen. Ook kan je navragen waar je eventuele privéverzekering in tussen kan komen indien nodig”, stelt dokter Demyttenaere voor. “Zowel in privéklinieken als in ziekenhuizen worden reconstructieve operaties onder lokale verdoving uitgevoerd. Belangrijk is dat je je goed informeert voor je de beslissing neemt. Privéklinieken maken vaak ongeoorloofde reclame en maken eigen afspraken bij privéverzekeraars. Hiervoor moeten we waakzaam zijn”.

Ingrid Verbruggen (55) deed het ook

Wat was de reden voor jouw ooglidcorrectie?

“Mijn rechterooglid was voor 2/3de over de pupil gezakt, daardoor was het zicht van mijn rechteroog zwak. Mijn linkerooglid was lichtjes gezakt. Ook vond ik het niet leuk om zo buiten te komen. Ik droeg altijd een getinte bril om het te camoufleren. Het was mijn huisarts die mij er 10 jaar geleden op wees om de operatie uit te voeren omwille van mijn slechter zicht”.

Ben je voor de operatie naar een privékliniek of het ziekenhuis gegaan?

“De operatie is in het ziekenhuis door een oogchirurg uitgevoerd. De chirurg heeft me een plaatselijke verdoving gegeven. Nadien moest ik enkele dagen ijs op mijn ogen leggen. Zelf keek ik erg tegen de operatie op, omdat ik erg bang ben voor naalden en bloed. Maar achteraf bekeken, viel de ingreep heel erg mee”.

Wat vond je van het resultaat?

“Heel verassend. Al na een paar dagen zagen mijn ogen er groter uit dan voor de operatie, de bril was zelfs niet meer nodig. Ik was heel vlug hersteld, er waren geen blauwe plekken te zien of mijn ogen waren niet gezwollen. Mijn zicht was sterk verbeterd”.

Heb jij hiervoor een terugbetaling gekregen?

“Het ziekenfonds heeft een klein gedeelte terugbetaald. Ik heb de ziekenhuisfactuur naar het ziekenfonds opgestuurd, zij hebben mij de terugbetaling gestort”.

Ben je nog altijd tevreden over jouw beslissing?

“Absoluut. Ik heb wel spijt dat ik de stap niet eerder heb gezet, dan had ik die bril met getinte glazen al sneller in de kast kunnen leggen”.