Ongewenst kinderloos

door S-Plus

Er is al veel geschreven over verschillende rouwprocessen en slechts in een paar uitzonderlijke gevallen wordt er gesproken over mensen die ongewild kinderloos zijn.

Zwangerschapsverlies en sterrenkinderen komen eerder aan bod, omdat het hier gaat om een zichtbaar verlies. Wanneer je ongewild geen kinderen hebt, verlies je iemand die er nog niet geweest is, maar iemand naar waar je vurig verlangd. Je omgeving is niet direct betrokken, en neemt daarom in de meeste gevallen niet deel aan het rouwproces. Daarom kan het verdriet heel lang doorwerken en iemands leven langdurig of levenslang beïnvloeden.

Zeker als je wat ouder wordt, veronderstelt men dat je de wens achter je gelaten hebt. Maar ongewild kinderloos zijn heeft een impact op vele levensdomeinen: je zelfbeeld, je relatie, je seksualiteit, je relatie met anderen, je hobby’s, je werksituatie … Het niet hebben van kinderen is net zo levensbepalend als het hebben van kinderen. Beide situaties zullen het leven tot aan de dood sterk beïnvloeden. Want geen kinderen hebben betekent ook geen kleinkinderen mogen verwachten … Je familie wordt kleiner naarmate je ouder wordt.

Ongewild kinderloze mensen verlangen naar erkenning van hun verlies, naar iemand die precies hetzelfde voelt als zij. Je zoekt lotgenoten op of hoopt die te vinden.
(H)erkenning is – ook hier- een helende tool.

https://ongewenst-kinderloos.blogspot.com/

GEZOCHT

Voor een onderzoek is de VUB op zoek naar Nederlandstalige 60-plussers met een onvervulde kinderwens. Wil je hieraan meewerken? Neem dan contact op met Reintje Peeters, 09 333 58 11, reintje.peeters@s-plusvzw.be.