Omikron

door Jan

Omikron, het woord is eruit. De nieuwe coronavariant slaat al onze dromen aan diggelen. Nooit gedacht dat ik toch nog een blogje over corona zou plegen. Een paar maanden geleden leek het een gedane zaak: corona was gekomen, had ons gekweld, maar was uiteindelijk verslagen door een combinatie van kennis, volharding en vertrouwen.

Omikron, de 15de letter van het Griekse alfabet. Blijkbaar zijn een paar letters niet gebruikt: de letter 'nu' zou teveel geleken hebben op het Engelse woordje voor 'nieuw' en de Griekse letter 'xi' was niet bruikbaar, omdat er in China een hoogwaardigheidsbekleder die naam draagt.

Zo zie je maar dat ook over de naam van virussen wordt nagedacht.

Maar een virus denkt niet na. Opnieuw dreigen de eindejaarsfeesten vergald te worden door verboden: geen uitbundigheid, geen grote groepen, iedereen vroeg gaan slapen. Ik begrijp het wel, maar het moet voor veel mensen pijn doen. 

Jonge mensen willen feesten, en die zullen dat kunnen, maar nu even niet. In de nabije toekomst zal corona hoogstens een nare herinnering zijn, iets waar je nog eens over praat tijdens familiebijeenkomsten, tot ook jouw verhaal vervelend wordt.

Oudere mensen zijn vaak eenzame mensen, die kijken vaak reikhalzend uit naar deze tijd van het jaar, waar ze nog eens worden uitgenodigd, en met de familie samen rond een feestdis kunnen zitten. Het zal voor hen dit jaar opnieuw een eenzaam feest worden.

Maar de grootste gedupeerden dreigen echter de mensen uit de zorgsector te worden. 

Waar ze een jaar geleden als echte helden werden behandeld, en iedereen dagelijks applaudisseerde, of toch een teken gaf van dankbaarheid, is het dit jaar een pak minder. 
We vinden het normaal dat we elke dag van hen dingen vragen die je aan een mens niet mag vragen: dagelijks mensen zien sterven, en telkens met evenveel moed aan de nieuwe dagtaak beginnen: je moet het maar doen.

Daarom zou ik pleidooi willen houden voor het uiten van onze dankbaarheid naar deze mensen uit de zorgsector: jullie zijn onze bewaarengelen, zonder jullie was deze crisis nog veel erger.

Ik zal zorgen voor mezelf, en hierdoor onrechtstreeks ook voor jullie. Een gemist feestje weegt niet op tegen de emotionele stress die jullie dagelijks moeten ondergaan.

Als iedereen de regels volgt, krijgt omikron geen kans.

Dat is ons nieuwjaarsgeschenk aan jullie. Gelukkig nieuwjaar, en houd jullie sterk.