Omgaan met huiselijke conflicten in tijden van corona

door S-Plus

Door de coronacrisis valt het openbaar leven stil en zijn huishoudens op elkaar aangewezen. Het gebrek aan dagelijkse structuur en sociaal isolement kunnen in combinatie met angst en stress tot meer spanningen thuis leiden, of tot geweld. S-Plus geeft je een aantal tips over hoe je conflicten kan vermijden of er mee omgaan.

11 tips om spanningen tussen huisgenoten te voorkomen of te verminderen:

 1. Probeer in de mate van het mogelijke, elkaar privacy te geven. Als er een favoriet plekje is, verdeel je dit plekje in de tijd tussen de huisgenoten. Maak een dagstructuur op.
 2. Zorg voor beweging, dit kan de spanningen verminderen: ga dagelijks wandelen of fietsen, in de tuin werken, samen of alleen. Of nog beter met die extra contactpersoon (+1). Ook op TV vind je dagelijkse bewegingsoefeningen.
 3. Zorg dat er een dagelijks gezamenlijk rustig moment is, bv. het avondeten. Luister naar elkaar en bespreek hoe elk die zoveelste corona dag beleefde.
 4. Telefoneer of chat via sociale media met goede vrienden en familie. Als er thuis teveel spanning is, praat erover met hen.
 5. Schaf je een goede hoofdtelefoon aan, zodat je zonder je huisgenoten te storen, rustig online kan communiceren met vrienden/familie.
 6. Dit is het moment om je te verdiepen in het gebruik van tablet of smartphone. Probeer eens een nieuwe applicatie uit die je toelaat om beter of anders te communiceren met je vrienden en familie.
 7. Belangrijk: vermijd panikeren en piekeren of contact met mensen die teveel panikeren en piekeren. Mijmeren over het leven mag!
 8. Zoek tussen alle nieuwsberichten ook de positieve berichten.
 9. Probeer elke dag een goeie grap te vinden en lach samen.
 10. Als je buren hebt waar één van de partners zware zorg moet geven (aan persoon met dementie of handicap bijvoorbeeld), ga regelmatig langs voor een babbeltje met de mantelzorger. Op veilige afstand op de stoep. Schakel hulp in als je vermoedt dat de mantelzorger de situatie niet meer aan kan.
 11. Als er geweld, misbruik of mishandeling aan te pas komt, bij jou thuis of bij de buren, bel naar de gratis hulplijn 1712 of email/chat op www.1712.be. De medewerkers van 1712 luisteren naar je verhaal en verwijzen je eventueel door naar de gepaste hulpverlening.Bel