Oekraïne

door Jan

Alles went. Zelfs een oorlog aan onze achterdeur.

Ik merk in onze vriendenkring meer en meer een soort aversie om het nog over de strijd aan de grens van Europa te hebben. Het duurt te lang.

Neen, veel liever praten we over de gestegen voedselprijzen, de reis naar het Zuiden, de feesten die eraan komen. Misschien is het menselijk om weg te kijken van onprettige dingen. 
De ogen sluiten voor verdriet en leed.

Maar ik maak me zorgen.

Nooit eerder stond de klok zo dicht

De retoriek van onze politici baart me zorgen. Meer en meer wordt echte oorlogstaal gebruikt.  Landen bieden tegen elkaar op in het leveren van wapens. Niet Oekraïne is in oorlog met Rusland, neen, wij zijn ook mee betrokken in dit uitzichtloze conflict.

Maar ik mag er niet over praten.

Ik mag niet zeggen dat ik schrik heb dat de 'doomsday clock' nu op 90 seconden voor middernacht staat. Nooit eerder stond de klok zo dicht. En dat heeft alles te maken met het conflict in Oekraïne.

Ik krijg herinneringen aan de koude oorlog, een periode van geopolitieke spanningen, waarin een nucleaire dreiging reëel was, maar volgens de experts nooit zo reëel als nu. 

Maar als ik het erover wil hebben wordt het gesprek rap afgebroken. 
Wat kan je eraan doen? Vraagt een vriend aan mij. 
Mijn antwoord is hetzelfde als altijd: op straat komen!

Toen de regering in de jaren 80 van vorige eeuw kruisraketten wilde plaatsen, en het Westen hierdoor een strategisch overwicht op Rusland dreigde te krijgen, kwamen we op straat.
We slaagden erin de waanzin te stoppen, en wellicht hebben we zo een conflict vermeden. 

Niemand zal het ooit weten, maar we deden tenminste iets.

Maar waar is de vredesbeweging nu? Waar zijn de vredelievende mensen gebleven? Ik hoor zelfs geen debat. Is er echt geen alternatief voor het leveren van wapens?

Maar op straat komen is lastig. Zeker als je twee uur op voorhand in de luchthaven moet zijn voor die vliegvakantie die je echt niet kan missen.

Ik hoop echt dat het verstand terugkeert.

Luister intussen naar Sting. Ook hij had destijds schrik. 
Hoewel al meer dan 35 jaar oud, razend actueel ...

I hope the Russians love their children too.

https://www.youtube.com/watch?v=wHylQRVN2Qs