Maak je tuin klaar voor de lente
De lente is in het land, en dat kan het coronavirus niet tegenhouden. Geniet van de eerste zonnige dagen van 2020 door je tuin lenteklaar te maken. Wat kan je al doen?
Planten snoeien
Alle dode planten en afgestorven materiaal ruim je best op. Als je daarna ook – waar mogelijk - de grond los maakt, zorg je voor meer zuurstof in de bodem. Zo kun je ook tegelijkertijd wat meststoffen met de aarde mengen.
Planten die na de snoei kunnen invriezen, kun je nu - in het voorjaar – pas snoeien. Zo vermijd je schade door zware vorst. Zeker planten zoals de vlinderstruik (Buddleia) en rozenstruiken snoei je nu pas kort. Als je de rozenstruiken graag groot wilt hebben in de bloeiperioden, hoef je ze nu natuurlijk niet te kort te snoeien.
Gazon verticuteren
Veel mensen denken dat je elk jaar weer het gazon moet verticuteren (verluchten). Dat is niet altijd zo. Je doet dit enkel als er te veel mos is of als er een dichte viltlaag in het gras ontstaan is. In veel gevallen mag je rustig een of meerdere jaren overslaan. Tuinieren moet ook leuk blijven.
Toch het gazon verticucteren? Dan doe je dit met een verticuteermachine. Er zijn ook speciale harken, maar dat is echt voor hele kleine gazons. Anders is de klus gewoon te groot.
Minder bekend maar zeker zo effeciënt is verluchten en ontmossen in het begin van de herfst. Het gazon kan dan rustig herstellen omdat er in de herfst geen grote warmtepieken voorkomen. In de lente, als het wel plots erg warm kan zijn, droogt het gazon na het verticuteren gemakkelijker uit.
Gazon bemesten
Ook het gazon kan in het voorjaar bemesting gebruiken. Keuze genoeg wat meststoffen voor het gazon betreft. Best vraag je advies in een tuincentrum of aan een bekwame tuinman.
De najaarsbemesting van gazon en planten is minstens even belangrijk dan het bemesten van gras en borders in het voorjaar of in de zomer. De najaarsbemesting geeft namelijk net die extra kracht die planten en gazon nodig hebben om gezond de winter te doorstaan.
Borstel pad of terras
Tuinieren, dat is ook: borstelen! Als je de verharding – terras, tuinpad, … - in het voorjaar heel goed borstelt, met een borstel met echt stijve haren, neem je aarde weg waar anders zaden in kunnen kiemen. Zo verwijder je onkruid nog voor het er is. Regelmatig borstelen is even effectief als sproeistoffen gebruiken. En een stuk milieuvriendelijker natuurlijk.
Water in de tuin
De lente is het ideale seizoen om vijvers en waterpartijen zuiver te maken. Maak je vijver niet te ‘clean’, zodat er nog plaatsen zijn waar jonge diertjes kunnen nestelen en oudere vissen hun eitjes kunnen leggen.
Eenjarige planten
Elk jaar opnieuw, bij de eerste lentezon, lopen we allemaal weer naar de tuincentra en plantenmarkten om éénjarigen te kopen om onze plantbakken mee op te fleuren. En elk jaar weer zijn we vaak teleurgesteld na een nacht met vorst wanneer we kijken naar ons bevroren plantmateriaal. Hier geldt één advies: Wacht met planten tot na de ijsheiligen, die vallen tussen 11 en 15 mei. Na deze periode zou de kans op nachtvorst zeer miniem zijn.
Bron: www.habitos.be