Nieuwe woorden leren

door S-Plus

In een vorig leven was ik leraar Nederlands. Hoe taal evolueert, welke nieuwe woorden opduiken en waar ze vandaan komen, het heeft me altijd sterk geboeid. Dan bieden deze tijden, hoe bar ook, een schatkist aan taaluitbreiding. Maar houden ze na de pandemie ook stand?

Neem nu afstandsbezoek of stoepbezoek of balkonbezoek. Of raambezoek! Doet godbetert aan prostitutie denken. Een half woordenboek duikt op. Engels én Nederlands. Lockdownparty of coronafuif voor wie liever de kop in het zand steekt en zich de vrijheid permitteert zelf ‘aangestoken’ te worden of anderen te besmetten. In het laatste geval hebben we het over een veelverspreider. Ook sommige ouderen gaan over de schreef. Dat heten dan puberoma’s en puberopa’s. Net zoals koppige tieners doen die hun zin. De coroma heb je ook. Ondanks de voorschriften past zij op haar kleinkind. Wat te denken van de amateurviroloog? Net zoals de toogfilosoof spuit die zijn wetenschap voor wie het wil aanhoren. Bij gebrek aan toog dan maar op Facebook. Misschien heeft die mens wel last van cockdown?(Verlaagd libido als gevolg van lockdown.)

Zinvoller is dan toch de mantelbeller. Die mag niet meer langs bij de persoon die zorg en aandacht nodig heeft. Troosttelefoon dan maar of beeldbellen. De ellebooggroet is soms een uitkomst. Of het hekgesprek. Geen gezoen, geen handjes, geen geknuffel? Daar krijg je toch snel huidhonger van.

E-peritieven kan ook. Sommigen presteren het: via Whatsapp samen een glas drinken. Een dagelijks ritueel. Maar klink je dan je locktail tegen het scherm aan?. En winkelen? Vroeger hamerden marketeers op het belang van funshoppen. Dàt is nu runshoppen.

De jongere kleinkinderen kregen aanloopleren. Straks helemaal terug naar school! Anders kweken ze coronakilo’s! Hun oudere zussen en broers bereiden zich voor op de examens. Blokdown in hun kot.

Dromen we van reizen? Komende zomer wordt in de meeste gevallen staycation. Thuisvakantie. Veel mooie woorden houden we aan deze periode niet over. Ik gooi ze na gebruik met veel genoegen bij het restafval. Bij de gebruikte mondmaskers.

29-05-2020

Nieuwe woorden leren

Auteur: Bertin Sanders (65 ) gepensioneerd leraar en voormalig journalist.
Als lid van S-Plus Lauwe zal hij wekelijks een blog schrijven over corona op onze website.