Muziek maakt mij ongelofelijk gelukkig - Jan Smit

Uit
door S-Plus

Jan Smit is een drukbezet man. Op zijn 33ste heeft hij er al een carrière van meer dan 20 jaar opzitten. En wat voor één. Van zanger tot presentator, van acteur tot schrijver van een biografie. Er is weinig dat hij nog niet heeft gedaan.

Het begon allemaal in een kinderkoor: “Op 10-jarige leeftijd zong ik in een kinderkoor in Volendam. Ik werd gevraagd voor een duet met BZN (succesvolle Nederlandse popgroep nvdr.). Zij zochten een klein jongetje om de song ‘Mama’ in te zingen. En zij hebben gekozen voor het jongetje met de grootste mond.” (lacht)
Een half jaar later staat Jantje Smit, zoals hij zich toen nog liet noemen, in het Guinness Book of Records als eerste Nederlander en jongste artiest die ooit op nummer 1 binnenkomt in de Top 40, met ‘Ik zing dit lied voor jou alleen’.

Zijn jonge jaren staan volledig in het teken van muziek. Jantje Smit breekt ook door in het buitenland en verblijft grote delen van het jaar in Duitsland. Had hij tussendoor ook tijd om kind te zijn? Jan Smit: “Eigenlijk was ik heel veel buiten. Ik speelde heel graag voetbal. Of bouwde boomhutten.”

Als kind droomde ik ervan voetballer te worden.

Op 17-jarige leeftijd wisselt Jan van koers. Na duizenden kilometers tussen Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Noord-Italië, richt hij zich weer op Nederland. Hij gaat zijn eigen liedjes schrijven. Jantje wordt Jan en heeft nu ook een eigen reality soap, ‘Gewoon Jan Smit’. In de jaren die volgen scoort hij verschillende nummer 1-hits en maakt hij ook zijn debuut als presentator op de Nederlandse televisie. In 2012 zit hij 15 jaar in het vak en dat viert hij onder meer met 5 jubileumconcerten in de Rotterdamse arena Ahoy en zijn eigen biografie ‘Het geheim van de Smit’, een bestseller. Ook werkt hij aan een comeback in Duitsland. Hij probeert met popmuziek een breder publiek te bereiken, dan destijds met schlagermuziek.

Vorig jaar mocht Jan Smit zijn 20-jarig jubileum vieren. Dit deed hij onder meer in het Sportpaleis. Was dit nu eigenlijk waar hij als 10-jarige van droomde? Jan Smit: “Nee, het was mijn droom om voetballer te worden. Ik had dit nooit verwacht. Zeker als klein jongetje niet, dan wist ik niet dat ik nu nog steeds hetzelfde zou doen. Het is gewoon gegroeid en steeds maar groter en groter geworden. Ik ben er uiteindelijk ook maar ingerold.” En ook op de vraag op hij nog verdere professionele dromen heeft, blijft Jan Smit erg bescheiden: “Ik heb al veel meer bereikt dat ik had durven dromen. Dus nee, ik ben eigenlijk ongelooflijk gelukkig. Ik hoop dat het zo blijft en dat ik kan blijven doen waar ik het meest blij van word, en dat is muziek maken.”

Nevenprojecten

Naast zijn carrière als solozanger, is Jan lid van 2 bands. KLUBBB3 en De Toppers brengen uiteenlopende muziek. Jan Smit: “KLUBBB3 brengt Duitse schlagermuziek. De band bestaat uit mezelf, de Duitser Florian Silbereisen en jullie Christoff. We zijn net terug van een tournee en het was fantastisch. We deden 25 shows in de grootste zalen van Oostenrijk en Duitsland. Zoiets maakt me heel gelukkig. De Toppers is eerder een gelegenheidsband. Eén keer per jaar spelen we een weekend in een grote arena. Gerard Joling, René Froger, Jeroen van der Boom en ikzelf maken er dan een echt feest van. Maar eigenlijk is het niet echt een band, het zijn gewoon een aantal artiesten bij elkaar. KLUBBB3 is dat wel. Daarmee maken we liedjes en nemen we cd’s op. Met De Toppers brengen we voornamelijk covers.”

Het klinkt als een onwaarschijnlijk druk leven. Heeft Jan Smit nog tijd voor hobby’s? “Weinig eigenlijk. In mijn vrije tijd ben ik vaak te vinden bij FC Volendam, de voetbalclub waar ik bestuurder ben. Daar kruipt heel veel tijd in, maar voetbal is echt mijn passie. Ik ben een hele grote fan. Gelukkig is het tegenwoordig mogelijk om dankzij de sociale media alles te volgen. Dat scheelt enorm. Daarnaast ben ik mede-eigenaar van het café-restaurant ‘Lotje Wine & Dine’ op de dijk in Volendam. Ik ben daar heel vaak te vinden. Niet omwille van het koken, het opeten is eerder een passie (lacht).”

Met andere woorden

Tijdens het najaar van 2018 bracht Jan Smit de CD ‘Met andere woorden’ uit. De CD vertrekt vanuit een opmerkelijk concept. Jan Smit: “Normaal gezien schrijf ik al mijn liedjes zelf, maar voor dit album heb ik andere Nederlandse artiesten gevraagd voor mij een nummer te schrijven. Voor het eerst deed ik niets zelf en haalde ik met andermans songs de hitlijsten. Ik ben echt uit mijn comfortzone getreden.” 
Sommige liedjes hebben Jan ook echt verrast: “Liedjes van Barry Hay, Racoon of Frank Boeijen zijn niet de liedjes die ik zelf gauw zou schrijven. Ook al heb ik enorm veel waardering en passie voor deze mensen. Het zijn niet de liedjes die ik normaal gesproken zou zingen. Maar dat was ook net het leuke aan het project. Dat je totaal iets anders doet en dat het ook allerlei stijlen door elkaar zijn. Dat was de bedoeling. En het is een enorm succes gebleken.”

Jan Smit in Vlaanderen

In het najaar van 2019 treedt Jan Smit opnieuw op in Vlaanderen: “Ik ga een aantal liedjes van het nieuwe album spelen, maar hoofdzakelijk de hits die de mensen kennen. Mensen komen immers om hun zorgen aan de kant te zetten, om mee te zingen. Dat is ook mijn idee, ik wil de mensen graag met een blij en enthousiast gevoel naar huis sturen.” En als je het succesverhaal van Jan Smit leest, kan ook dat alleen maar slagen.

Jan Smit treedt in het najaar 3 keer op in Vlaanderen:
27 september in het Capitole in Gent
3 november in de Stadsschouwburg in Antwerpen
22 november in het Ethias Theater in Hasselt
Als je de code ’S-Plus’ ingeeft bij je boeking, ontvang je een mooie korting! Tickets zijn te koop via onze pagina ledenvoordelen of via Tele Ticket Service op 070 345 344 (max. € 0,30/min.).