Mondmaskers: tips en trics

door S-Plus

Mondmaskers, je kan er niet meer naast kijken in het straatbeeld. Wij geven je graag enkele richtlijnen en tips mee.

Heb je ondertussen nog geen mondmasker gekregen via de gemeente? Dan kan je er zelf 1 maken, of eens kijken op www.maakjemondmasker.be. Heel wat vrijwilligers, waaronder ook groepen van S-Plus, zijn aan de slag gegaan met het maken van mondmaskers. Misschien kan je daar wel eentje krijgen of tegen materiaalvergoeding kopen.

Er is een patroon ter beschikking via de FOD Gezondheid. Alles daarover vind je op www.maakjemondmasker.be. Maar je kan ook het patroon van UZA gebruiken om een ander modelletje te maken. Sinds enige tijd kan je ook een pakket (wegwerp) chirurgische mondmaskers kopen. Die zijn echter in verhouding veel duurder, omdat je ze maar 1 keer kan dragen en dan dient weg te gooien. De (zelfgemaakte) stoffen maskers zijn uiteraard veel duurzamer.

Waarom een mondmasker dragen?

Eigenlijk spreken we beter van een mondneusmasker, omdat het zowel de neus als de mond dient te bedekken. Een mondmasker draag je om jezelf, maar vooral de anderen in beperkte mate te beschermen. Als je praat, niest of hoest vliegen er druppels rond. Met een mondmasker bedek je je neus en mond, waardoor de druppels worden tegengehouden. Zo is er minder risico dat je iemand ziek maakt, of dat de druppels vallen op iets wat mensen aanraken.

Door een mondmasker te dragen mag je uiteraard niet denken dat je helemaal veilig bent, en niet besmet kan raken. Het vermindert echter wel het risico. Alle andere veiligheidsmaatregelen moeten blijven gerespecteerd worden, ook al draag je een mondmasker.

  • Was regelmatig je handen
  • Houd voldoende afstand van elkaar (1,5 meter of een fietslengte, winkelkar, schaaplengte, …)
  • Raak je gezicht niet aan
  • Als je ziek bent blijf je thuis

Bekijk hierover een filmpje (youtube).

Hoe een mondneusmasker juist dragen?

Was altijd je handen met water en zeep voor en na het opzetten van je mondneusmasker.

Indien je een masker met elastiekjes draagt, doe je eerst een elastiekje rond het ene oor, nadien achter het andere oor. Raak het mondmasker nooit aan de voorzijde aan. Om het mondmasker juist te positioneren zodat het zowel je neus als mond volledig bedekt neem je enkel de boven en onderkant vast. Bij een masker met linten maak je eerste het bovenste lint vast zodat het touwtje boven je oor gaat. Nadien maak je het onderste touwtje vast. Vervolgens doe je het net zoals bij een masker met elastiek.

Nadien raak je het niet meer aan! Dus niet aan zitten prullen als je onderweg bent, of het afzetten als je wil bellen, of het eventjes van je neus weghalen om vrijer te ademen, want dan heeft het geen zin.

Hoe een mondmasker afnemen?

Was eerst weer je handen. Raak het voorste deel van het masker dat je neus en mond bedekt nooit aan. Je zet je masker af door het aan de elastiek of linten los te maken. Doe het nadien in de was. Ook je handen opnieuw wassen.

Je mag een mondmasker even afzetten om te eten of te drinken. Bij voorkeur zet je dan een nieuw mondmasker op, maar dat is niet altijd mogelijk. Zet het dan af zoals hierboven omschreven door het enkel aan de elastiek of linten vast te nemen, en leg het steriel of proper weg. Je kan het even apart bewaren in een papieren enveloppe of in een apart (ziplock)zakje. Je kan het ook aan de elastiek of de linten vasthouden, maar stop het nooit los in je broek- of jaszak. Kijk ook altijd goed wat de binnen of buitenkant is, zodat je het met de juiste kant weer kan opzetten. Nadat je handen gewassen zijn uiteraard.

Hoe een mondmasker wassen?

Een stoffen mondmasker kan je de hele dag dragen, zolang het niet nat of vuil wordt. Nadien kan je het wassen, minimum een halfuur op 60 graden, of koken in een pot. Dat kan je blijven doen op voorwaarde dat de stof van goede kwaliteit blijft. Een chirurgisch masker dien je na 1 dag dragen weg te gooien.

Wat als je een bril draagt?

Mensen die een bril dragen weten het al langer, glazen dampen aan! Een mondmasker en een bril, dat gaat al helemaal niet goed samen. Hier zijn enkele tips voor (zonne)bril dragers:

  • Laat het masker goed aansluiten. Trek eventueel de touwtjes strakker aan of kruis de rekkers voordat je ze rond je oren doet. Duw het mondmasker goed aan rond je neusbrug. Het geeft je een beter bescherming én je brilglazen dampen minder gemakkelijk aan.
  • Draag je masker onder je bril. Hierdoor blokkeer je de lucht die eventueel kan ontsnappen naar je brilglazen. Trek het masker goed over je neusbrug, maar zorg er steeds voor dat het ook tot onder je kin blijft zitten.
  • Zet je bril iets verder op je neus. Als je je bril iets verder op het puntje van je neus zet bedampen je glazen minder snel. Echter niet zo handig met multifocale glazen.
  • Was je bril met water en zeep. Een druppeltje vloeibare zeep met lauw water legt een onzichtbaar laagje op je bril waardoor aandampen moeilijker wordt. Gebruik geen warm water of detergent (afwasmiddel), want dat kan de ontspiegeling van je glas aantasten. Droog je bril nadien af met een zacht pluisvrij doekje.