Minder afval met een bijenwasdoek

door S-Plus

Om minder afval te produceren hebben we uiteraard meer herbruikbare spullen nodig. Een bijenwasdoek kan je helpen om minder verpakking te gebruiken. Deze katoenen doek met een laagje bijenwas is namelijk ideaal als alternatief voor aluminium- of huishoudfolie. Je kan er eten in wikkelen en bewaren of er potten mee afsluiten. Of je neemt het mee naar de verpakkingsvrije winkel natuurlijk.

Wat heb je nodig?

Een gewassen katoenen doek van ongeveer 35×40 cm, een kartelschaar, ongeveer 10 ml pure jojoba olie, ongeveer 15 gram bijenwas (je kan dit in parels kopen of in blok, bij een blok heb je ook een rasp nodig), een strijkijzer, bakpapier.

Hoe ga je te werk?

- Knip je katoenen doek op maat met de kartelschaar zodat de randjes niet gaan rafelen.

- Leg een stuk bakpapier op je strijkplank.

- Leg daarop je katoenen doek.

- Strooi de bijenwas gelijkmatig over de doek, en besprenkel met jojobaolie. Dit is een antibacteriële olie die de soepelheid van je doek iets zal bewaren. (De bijenwas op zich is ook antibacterieel.)

- Leg hierover weer een stuk bakpapier en strijk op gemiddelde temperatuur.

- Doe dit tot je ziet dat de was volledig gesmolten is.

- Haal het bakpapier van de doek af en laat drogen. (Dit gaat heel snel.)

Je bent nu helemaal klaar om de afvalberg te verminderen.  
De bijenwasdoek is immers herbruikbaar als je hem afwast met koud tot lauw water. (Om deze reden gebruik je hem best niet om vlees in te bewaren.)

Tip: Je kan variëren met de gewenste grootte van je doek, klein, groot, rond, vierkant. Alles is mogelijk, zolang de katoenen doek in het bakpapier past.

TIP: Gebruik de warmte van je handen om de doek te ‘modelleren’ rond de gewenste pot.

Zelf niet zo handig, maar wél overtuigd?

Neem een kijkje op de eco-shop KUDZU www.kudzu.be voor nog meer zero-waste producten.