Micha Marah: “Zingen is het liefste wat ik doe”

door Gertie Brouwers

We spreken af in Merksplas aan de kolonie. Een prachtige omgeving, op een van de zeldzame mooie dagen van afgelopen zomer. Voor me zit Micha Marah. Charmant, vriendelijk, goedlachs en open. Zoals ze zelf altijd is tijdens haar eigen interviews. Nu is het echter andersom, want ik stel de vragen deze keer.

Helemaal onder de indruk van haar jeugdige en vlotte verschijning begin ik met een vraag die ik niet als eerste had willen stellen, maar die wel meteen onze gezellige babbel op gang trekt. Een babbel over een rijk gevulde carrière, de Vedet zijn, het ouder worden en het leven.  

Je hebt een natuurlijke flair en uitstraling zonder zenuwen voor interviews of camera. Hoe doe je dat toch?

Micha Marah: “Ik denk daar niet bij na natuurlijk, ik ben wie ik ben. Op mijn 15 jaar begon ik met de eerste stappen op het podium en tegen mijn 17de was ik echt bekend. Interviews ben ik gewoon. Toen ik 20 was, ben ik gevraagd door Jos Baudewijn om een radioprogramma te presenteren. Hij vond namelijk ook dat ik altijd vlot antwoordde bij interviews, zonder verlegenheid. Bij ‘HadieMicha’ mocht ik zelf de interviews afnemen. Na Radio 2 is dat programma doorgegaan op televisie (bij MENT). Dus interviews afnemen heb ik tijdens mijn hele carrière gedaan.”

Voor mij blijf je altijd je jeugdige uitzicht behouden. Hoe doe je dat?

Micha Marah: “Als ik me nog hetzelfde zou voelen! Daar is wel een verklaring voor. Als ik nu 20 jaar niet in beeld was geweest, dan zou je zeggen ‘ze is oud geworden’. Dat is ook zo bij andere mensen die je blijft zien. Daar zie je eigenlijk de leeftijd niet aan. Als ik nu vriendinnen zie van 40 jaar geleden, die zeggen ook ‘jij bent niets veranderd’. Dat is natuurlijk omdat ze mij altijd zijn blijven zien, en me hebben zien ouder worden.”

Iedereen op televisie dus, om er eeuwig jeugdig uit te zien!

Micha Marah: “Ja, maar helaas is dat vaak bij vrouwen niet zo gegeven. Bij mannen zeggen ze vaak als hij ouder wordt dat hij een interessante kop krijgt, bij vrouwen zeggen ze dat niet zo. Ikzelf heb daar gelukkig geen probleem mee, omdat dat bij MENT niet uitmaakt. Zij hebben een ander profiel van kijkers. Maar bij één bijvoorbeeld, zullen ze eerder Danira vragen, een frisse, jeugdige verschijning, dan een vrouw van 50+ helaas. Is dat fout? Nee, gewoon een visie. In Nederland is dat anders. Kijk maar naar MAX bijvoorbeeld, dat is een zender voor 50+ op de Nederlandse omroep NPO. Iedereen die daar een rol speelt in de programmatie is 50+. Allemaal succesvolle programma’s met oudere mensen. Zo kan het dus ook.”

Vind je dat in België een gemiste kans? Dat de beeldvorming zo anders is rond ‘oudere’ mensen? Het verplicht op pensioen gaan van Martine Tanghe bijvoorbeeld of Michel Wuyts?

Micha Marah: “Ik ben er helemaal mee eens dat ook jongere mensen een kans moeten krijgen op de arbeidsmarkt. Op pensioen gaan hoort erbij. Maar om nu de kaarten volledig in te zetten op de jongere mensen is wel een gemiste kans. Ik vind dat je nog wel iets kan leren van MAX. Ze zijn echt begonnen als zender voor de ouderen, en ze blijven dat volhouden. In Nederland heeft het publiek wel iets meer zeggenschap. Daar wordt je ‘lid’ van een zender, en zo kan je mee bepalen wat er op tv komt.

Merk je een evolutie bij jezelf met het ouder worden? Dat je anders naar de dingen kijkt?

Micha Marah: “Door de verschillende dingen die ik deed, en de periodes dat ik achter de schermen werkte, stond ik al anders in de showbusiness dan artiesten die veel hits scoorden. Ik was nooit gebeten om nummer 1 te willen of moeten zijn. En dat is nog steeds hoe ik in het leven sta. Op dat vlak is er niet veel veranderd. Wat niet wil zeggen dat als er iets goed gaat, dat ik daar niet van geniet. Maar ik laat me niet zo snel gek maken. Of ik nu 18 was, of 40, of nu in de 60, dat is altijd hetzelfde gebleven.”

Denk je er wel eens aan wat er later nog komt? Kijk je daar anders naar dan toen je jonger was?

Micha Marah: “Er is altijd een periode geweest in mijn leven dat ik het gevoel had ‘dat is voor later’. Tot er een moment kwam dat ik besefte ‘dit is later!’. Mijn vader zei altijd ‘ne schonen ouden dag, dat bestaat niet’. Maar je kan wel gezond zijn. Dat is dan ook een vorm van schoonheid. Mijn vader is 85 geworden, mijn moeder is nu zelfs 95. Ik sta heel positief in het leven, maar zo oud hoef ik niet te worden.

Omdat ik zo jong begon, waren alle mensen rondom mij ouder. Heel lang was ik overal de jongste. Gisteren namen we een filmpje op ter gelegenheid van 10 jaar MENT, ik keek eens om me heen en moest constateren dat nu iedereen jonger was. Toen er iemand vroeg hoe lang ik nu al zing, durfde ik het bijna niet te zeggen. Dat is dit jaar 50 jaar!”

Met het ouder worden ben ik altijd blijven optreden, maar het grootste gedeelte van mijn carrière hield ik me meer achter de schermen bezig. Tien jaar geleden hebben we de zaak Benelux Theater verkocht. Toen ben ik me weer meer gaan toeleggen op het zingen en optreden. Connie Neefs en ik hebben dan samen een plaat gemaakt. ‘Supermedicijn’ was een lied op ons lijf geschreven. Over hoe we in het leven staan, en hoe muziek een supermedicijn is voor het leven. Dat gaf weer een boost, dat was plezant! Daarna ben ik blijven platen maken, tot vorig jaar in juni zelfs, tijdens de lockdown. Nu ga ik wel even wachten tot alles weer op normaal tempo draait.

Wat vind je van al die benamingen voor de ouderen? De ‘Boomers’ die er aankomen, noemen we die beter ‘Jaggers’ of toch maar gewoon ‘Senior’?

Micha Marah: “De ‘Jaggers’? Ah ja, van Mick Jagger. Was dat niet om te lachen? Wat is een oudere en wat is een jongere? Dat is moeilijk om te zeggen. Misschien vanaf de pensioenleeftijd? Dat is nu 67, dus vanaf dan ben je in mijn ogen een senior. Daarvoor ben je misschien een voor-senior? Een pré-senior. Ik lach daar nu mee, maar als we gaan optreden voor de senioren zitten daar vaak mensen bij die jonger zijn dan ik. De mensen die daar zitten zijn daar niet mee bezig. Het is misschien meer de media die alles in vakjes wil steken.”

Even om terug te komen op waarom we hier eigenlijk zitten … je krijgt ein-de-lijk de Vedet van S-Plus! Wat vond je ervan toen je hoorde dat S-Plus je zou vieren?

Micha Marah: “Dit is wellicht de langst aangekondigde Vedet! Ik was ongelofelijk gecharmeerd. Ik viel uit de lucht toen ze me belden, maar ik zei volmondig ja! Ik ben een fan van het programma en kom altijd kijken als ik kan. Iemand in de bloemetjes zetten is fantastisch, maar de show zelf is ook helemaal in orde en uniek. Er is over nagedacht. Ik vind het een eer om de Vedet te krijgen.”

Als artiest heb je alle segmenten van het vak doorlopen. Van zelf op het podium te staan als zangeres, als presentatrice maar ook achter de schermen als manager en belangenverdediger. Wat zou je nog graag eens willen doen dat je nog nooit hebt gedaan?

Micha Marah: “Ik zou graag eens meespelen in een theaterstuk geregisseerd door Stanny Crets of Dirk Van Vooren, mensen naar wie ik opkijk. Ik heb al kleinere sketches gespeeld, maar nooit een volledig theaterstuk. Me helemaal overgeven aan een rol lijkt me heerlijk. Ik heb al geacteerd, maar steeds in functie van de camera. Ik heb dat al vaak gezegd hoor, en het links en rechts al eens laten vallen. Er heeft tot hiertoe helaas nog niemand gehapt.

Van alle dingen die je hebt gedaan in je carrière, wat was het liefste dat je deed?

Micha Marah: “Zingen! Daar moet ik niet over nadenken. Ik ben ooit begonnen in de showbusiness om te zingen. Er zijn dan wel andere dingen op mijn pad gekomen. Stad op Stelten, jurylid in de soundmixshow, telkens van het ene in het ander. Maar ik zat nog op school, en ik wilde zingen. Nu ben ik een senior (lacht), en ik wil nog altijd zingen!”

Dat mag je zeker doen tijdens je huldiging! We hebben er nog nooit zo lang naar uitgekeken.

 

Dit is een artikel uit S-Plus Mag oktober 2021. Lees hier nog meer artikels.