Met de fiets op pad

door Nathalie Daems

Tijdens de coronaperiode zijn weer veel mensen aan het fietsen geslagen. Plots werd de fiets het middel om je kot eens uit te komen en rond te toeren in eigen land. Zeker in de zomer is het de manier bij uitstek om te genieten van de buitenlucht en in beweging te blijven.

Fietsen kan ook een groepsgebeuren zijn. Er zijn verschillende groepen binnen S-Plus die op regelmatige basis gaan fietsen. Zo fietsen ook Lucien Maes uit Genk en Jean-Marie Lambrecht uit Lauwe samen met hun S-Plusgroep.

Als je fietst in groep gelden er andere regels dan wanneer je individueel gaat fietsen

Lucien fietst 2-wekelijks met de S-Plusgroep De Eendracht Genk, van april tot oktober. Jean-Marie gaat iedere 3de dinsdag van de maand fietsen met de S-Plusgroep Lauwe. “Bij ons is het een fijne groep van 20 fietsers”, vertelt Lucien. “We zijn met niet veel en dat is goed. Zo vinden we toch wel eens een plaatsje op een terras als we een stop maken” (knipoog). “Dat is zo, wij zijn met een 40-tal fietsers”, bevestigt Jean-Marie. “We stoppen halverwege onze trip ook voor een natje en een droogje”. “Onze tocht vertrekt vanuit verschillende plaatsen in Genk en we maken meestal een rit van ongeveer 35 km”, zegt Lucien. “Aan nieuwe fietsers leggen we altijd op voorhand uit om onderweg zoveel mogelijk met 2 naast elkaar te fietsen en voldoende afstand van mekaar te houden”, legt Lucien uit. Jean-Marie: “Bij ons gaan de wegkapiteins en parcoursmeester een week op voorhand de rit verkennen om mogelijke hindernissen te vermijden. Onze wegkapiteins zijn voorzien van het nodige materiaal en zijn op de hoogte van de regelgeving.”

Want als je fietst in groep gelden er andere regels dan wanneer je individueel gaat fietsen. Eerst en vooral is het belangrijk om te weten hoe groot je groep is. Heb je een groep tussen de 15 - 50 fietsers? Dan spreek je van een kleine groep. Zijn er meer dan 50 mensen, dan spreken we van een grote groep. Bij meer dan 150 fietsers splits je de groep op.

Kleine groep fietsers (15 - 50 fietsers)

Bij een kleine groep fietsers (15 - 50 fietsers) mag je 2 wegkapiteins bij hebben. Zij hebben een verkeersbordje C3 bij en dragen aan hun linkerarm een band met, horizontaal, de nationale kleuren en vermelding van het woord wegkapitein. Begeleidende auto’s zijn niet verplicht bij een kleine groep. Als dit toch het geval is,mogen zij de groep voor gaan en volgen op een afstand van 30 meter. Is er maar 1 begeleidende auto die meerijdt, dan moet die achteraan aansluiten.

Grote groep fietsers (51 - 150 fietsers)

Bij een grote groep fietsers (51 - 150 fietsers) zijn begeleidende auto’s vooraan en achteraan verplicht. Op het dak van de auto moet een blauw bord met de afbeelding van een verkeersbord en een witte fiets (A51) bevestigd worden. Ook de wegkapiteins moeten minstens met 2 zijn. De wegkapiteins spelen een belangrijke rol in zowel kleine als grote groepen. “Als onze wegkapitein vooraan 1 keer fluit, dan komt er een tegenligger aan. Net hetzelfde voor de wegkapitein die achteraan rijdt. Dat is handig om te weten”, vertelt Lucien. “Ook gebruiken wij walkietalkies zodat we met elkaar kunnen communiceren mocht er iets veranderen tijdens onze tocht, zoals het lekrijden van een band bijvoorbeeld.” Jean-Marie: “Wij hebben ook al wel eens een fietser met pech gehad. Gelukkig had die fietser een VAB verzekering genomen via S-Plus. De fiets werd ter plaatse hersteld terwijl de groep kon doorrijden. Nadien werd de persoon, samen met de herstelde fiets, vervoerd naar de afgesproken plaats.”

Verkeersbord C3 en lint wegkapitein

Tijdens zo'n fietstocht kan je een babbeltje slaan en vertoef je in een leuke groepssfeer

De regelgeving is belangrijk om je als fietser in groep veilig op straat te begeven. Zo is het in groep niet verplicht om op het fietspad te rijden, maar is het wel belangrijk dat men met 2 naast elkaar rijdt op de openbare weg. Op kruispunten waar het verkeer niet geregeld wordt door lichten kan een wegkapitein het verkeer stilleggen. “We merken wel vaak dat de hoffelijkheid bij andere weggebruikers soms ver te zoeken is. Auto’s die bij kruispunten niet willen stoppen voor de fietsgroep, of wielertoeristen die niet willen afremmen als ze ons zien aankomen. Dat is jammer, want fietsen in groep is een leuke activiteit. Tijdens zo’n fietstocht kan je een babbeltje slaan en je vertoeft zo in een leuke groepssfeer, ik raad het iedereen aan!”, zegt Lucien. Jean-Marie: “Inderdaad, het is een leuk samenzijn, zo voorzien wij bij terugkomst van de fietstocht nog lekkere boterhammen met gehakt en kunnen we de dag op een leuke manier afsluiten.”

Wil je graag in groep fietsen? Contacteer dan je S-Plusgroep in de buurt. Je kan deze groepen hier terugvinden.

Fiets jij ook graag of ben je van plan om er deze zomer een keertje op uit te trekken met de fiets? S-Plus biedt haar leden een aantal interessante fietsvoordelen:

Een voordelige fietsbijstand van VAB. Heb je een platte band of is je fiets stuk? Geen paniek, de VAB-wegenwachters staan paraat om fietsen (gewone fietsen, elektrische fietsen, sportfietsen, mountainbikes en bromfietsen/scooters < 50cc) te herstellen bij pech. Als lid van S-Plus betaal je slechts 25,5 euro per persoon per jaar.

Een voordelig abonnement bij Blue Bike. 50 % op het lidmaatschap voor een deelfiets voor S-Plusleden.

Dit is een artikel uit S-Plus Mag juli-augustus-september 2022. Lees hier nog meer artikels.