Mei Plasticvrij: 10 tips

door Melissa Tihange

Wist je dat er tegen 2050 meer plastic dan vis in de oceaan zal zijn, als we niet snel iets doen? Allemaal ons steentje bijdragen, hoe groot of klein die ook mag zijn, wordt steeds belangrijker. De campagne ‘Mei Plasticvrij’ wil ons dan ook bewust maken over de impact van onze plastic consumptie op het milieu. Hun opzet is heel simpel: samen één maand ons gebruik van wegwerpplastic verminderen. Je kiest zelf hoe je wil bijdragen, én elke kleine gewoonteverandering wordt toegejuicht. Doe jij ook mee?

Er bestaat zelfs een term als ‘plasticsoep’, verwijzend naar al het plasticvervuiling in de oceaan. Maar 1% van het plastic drijft aan de oppervlakte, en al het andere drijft dieper in de oceaan of zinkt zelfs naar de bodem. Een exacte hoeveelheid weten we dus niet, maar er wordt geschat dat er zo’n 86 tot 239 miljard kilo in de oceaan ligt en het aantal blijft toenemen.

Overal wordt plastic aangetroffen: van de hoogste bergen tot diep in de oceaan, van ons eten tot de lucht die we inademen.

De grootste boosdoeners zijn de producten die eenmalig gebruikt worden, zoals plastic zakjes of wegwerpbestek. En plastic, dat verdwijnt nooit. Het blijft op onze aarde rondzwerven, en breekt langzaam af tot kleinere stukjes die via onze riolering in rivieren en oceanen terecht komen. Die stukjes bevatten schadelijke stoffen, die vissen en andere zeedieren kunnen opnemen en onze voedselketen binnen sluipen. En hoe kleiner de stukjes, hoe schadelijker.

Het plasticprobleem heeft niet enkel invloed op onze omgeving en de natuur, maar mogelijks ook op onze gezondheid. Overal wordt plastic aangetroffen: van de hoogste bergen tot diep in de oceaan, van ons eten tot de lucht die we inademen. Het staat vast: ons lichaam bevat plastic, maar over de exacte invloed op onze gezondheid weten we nog te weinig. Daar moet nog verder onderzoek naar gedaan worden. Panikeren is dus voorlopig nog niet nodig.

Overtuigd om toch je steentje bij te dragen, en je plastic consumptie te verminderen? Met onze tips kan je al een heel eind verder:

10 tips om plastic te minderen

 

Voor meer informatie rond ‘Mei Plasticvrij’, klik hier.