Maggy wandelt: Geutelingenpad

door S-Plus

De Vlaamse Ardennen zijn een heuvelachtige streek in het zuiden van de provincie Oost-Vlaanderen. De naam ontleent zich aan het glooiende, heuvelachtige landschap. Bekende steden zijn onder andere Oudenaarde, Zottegem, Geraardsbergen en Ronse. De streek straalt rust uit en men kan er prachtige wandelingen en pittige fietstochten maken. S-Plus neemt je mee op wandeling langs het Geutelingenpad.

Deze wandeling is 8,5 km lang, je kan ze langer maken indien gewenst. Dan komt er 6 km bij. Het parcours is heel goed bewegwijzerd, maar is weggelegd voor de meer ervaren wandelaar onder ons.  De paden zijn heel landelijk en vaak ongelijk.

Er is paarkeergelegenheid aan het Dorpsplein in Elst. De wandeling vangt aan in het dorp, aan de kerk. De route komt in een lust ook weer hier aan. Geniet van de mooie omgeving van de Vlaamse Ardennen. De wandeling is pittig, maar er zijn genoeg mogelijkheden om tussendoor even pauze te nemen.

Neem zeker de tijd om één van de oudste cafeetjes van Vlaanderen te bezoeken ‘In den Hengst’ in de  Twaalf bunderstraat (enkel open in het weekend), of het ovenmuseum in de Ommeganckstraat, waar je soms geutelingen kan zien gieten (en proeven).

Geutelingen? Nog nooit van geutelingen gehoord?

De geuteling is een traditioneel streekproduct uit de Vlaamse Ardennen. Het ziet er een beetje uit als een dikke, opgezwollen pannenkoek. De textuur is echter luchtig en schuimachtig. Bovendien verschilt hij van een pannenkoek doordat er in het beslag en tijdens het bakken geen vetstoffen worden gebruikt. Bij de geuteling wordt er soms een snuifje kaneel toegevoegd voor het aroma. Verder bestaat de geuteling uit melk, bloem, eieren, gist en een snuifje zout.

Zoals de traditie het wil, wordt het geutelingenbeslag met een gietlepel in een gloeiend hete oven op de kale kleitegel uitgegoten. Een geuteling wordt niet gedraaid. Door de enorme hitte en de specifieke thermische geleidbaarheid van de kleitegel krijgt de geuteling op zeer korte tijd zijn unieke uiterlijk, geur en smaak.

Elst wordt beschouwd als hét geutelingendorp. Omdat Sint Apollonia (de patroonheilige van Elst) ook patrones is van de tandartsen, wordt wel eens gezegd: ‘Wie een geuteling eet in Elst, is een gans jaar gevrijwaard van tandpijn.’ Uiteraard is een goede mondhygiëne en een jaarlijks bezoek aan de tandarts een betere manier om je van tandpijn te vrijwaren, maar het loont wellicht toch de moeite om zo’n geuteling eens uit te proberen.

Hier vind je meer informatie over de wandelingen in de buurt.