Maak je eigen zwevende halsketting

door Gertie Brouwers

Een halsketting maakt je outfit compleet. Het wordt helemaal mooi als je die kan afstemmen op de kleuren die je draagt. Hoe doe je dat? Gewoon zelf maken natuurlijk!

Pletparels worden vaak gebruikt om slotjes aan kettingen te bevestigingen. Maar je kan ze ook gebruiken om een ‘zwevende’ ketting te maken. De pletparels gebruik je dan om de kralen verspreid over de ketting op zijn plaats te houden.

Benodigdheden

Tangetjes voor juwelen (je hebt zeker de platbektang en de kniptang nodig), een kralenmix, pletparels (ook wel knijpkralen genoemd), (staal)draad en een slotje.

Nodig voor kralenketting

Werkwijze

  1. Neem een staaldraad met een lengte van ongeveer 45 cm (wil je de ketting langer maken neem dan een langer stuk, korter knippen gaat altijd).
     
  2. We beginnen met de sluiting aan de ene kant. Op het einde van de draad bevestigen we het slotje. Plooi hiervoor het uiteinde een beetje om zodat het goed rond het ringetje past. Schuif een pletparel op de draad, en nadien het slotje. Steek het korte stuk van de draad nu door de pletparel. Schuif deze zo dicht mogelijk bij het slotje, maar zorg ervoor dat er nog genoeg beweegruimte vrij is. Knijp nu de pletparel plat met de platbektang. Het korte stuk kan je nu afknippen met de kniptang.

stap 2 zwevende ketting

Vervolg stap 2 zwevende ketting

  1. Zet nu een eerste pletparel vast op de plaats waar je de eerste kraal wil hebben. Knijp deze vast aan de draad met de platbektang. Rijg een kraal op de draad, en knijp achter de kraal weer een pletparel (zo blijft de kraal op zijn plaats). Doe dit ook met de volgende kralen. Hier hebben we bewust gekozen voor kralen op een willekeurige afstand voor een speels effect. Werk zo heel je ketting verder af tot de gewenste lengte.

stap 3 zwevende ketting

  1. De sluiting op het einde doe je weer op dezelfde manier als we begonnen zijn aan de andere kant. Duw de pletparel plat op de plaats waar je wil dat je sluiting komt.

stap 4 zwevende ketting

Tips

  • Hier werden kleuren in dezelfde tint gebruikt, maar je kan ook helemaal boho gaan en elke parel in een andere kleur nemen. Kleurrijk en vrolijk effect!
  • Slotjes heb je in allerlei maten en kleuren. Neem het slotje dat het best bij je past. Iets groter als je moeite hebt met de sluiting ervan. Tegenwoordig zijn er ook veel magnetische slotjes te koop. Nog handiger voor wie moeite heeft met de sluiting.
  • Het kan handig zijn als je op voorhand al even nadenkt over de positie van de kralen. Zo zie je meteen of de compositie mooi is.

Tip compositie ketting

  • Indien je de draad niet mooi kan afknippen, of het afgeknipte stukje draad irriteert in de nek, kan je werken met 2 pletparels aan het slotje. Het afgeknipte stukje verberg je dan onder de 2de pletparel. Je kan ook een kleine parel gebruiken om het stukje weg te werken.

Tip draadje verstoppen

Veel plezier met je look!

resultaat zwevende ketting