Maak gezonder broodbeleg
Wij, Belgen, eten vaak brood. We eten er graag beleg bij, zoals kaas, vlees, slaatjes of confituur, choco en hagelslag. Allemaal niet altijd even gezond, en vaak zit er ook geen afwisseling in. Om een gezondere versie op je brood te toveren, zijn de sandwichspreads misschien wel een goed idee.
De sandwichspread die je kan kopen in de winkel
In de winkel vind je ook bereide potten sandwichspread. Maar hoe gezond zijn die potjes eigenlijk ten opzichte van zoet beleg?
De sandwichspread is een mengsel van groenten en een romige saus. Je hebt er verschillende soorten in zoals met komkommer of tomaat en kruiden. Zo'n potje bevat maar 30 % groenten, heel weinig dus. Het grootste deel hiervan is witte kool met een heel klein beetje paprika.
De rest is saus, wat voor een groot deel uit vetten bestaat. Maar de grootste toevoeging is suiker. Per 100 gram zit er in een pot naturel spread maar liefst 14 gram suiker in. En ook nog eens 2 gram zout, wat veel te veel is. Al met al eet je dus niet echt veel groenten.

Maak je eigen spread
Je kan dus eigenlijk net zo goed zelf je spread maken. Je hebt groenten en saus nodig, verder niets. Beslist veel gezonder! Je hebt er alleen een keukenmachine voor nodig en een schone pot om je spread in te bewaren. Je kan het eventueel proberen met een staafmixer, maar zorg dat het nog wel stevig blijft.
Recept
- 0,5 rode paprika
- 1 lente-uitje
- 1 wortel
- 1 (liefst zure) augurk
- 1 el Griekse yoghurt
- 1 el (suikervrije) mayonaise
- 1 tl Dijon mosterd
- peper en zout
Bereidingswijze
- Was de paprika en wortel. Verwijder het uiteinde van de wortel en snijd alles in grove stukken.
- Doe dit ook met de lente-ui en de augurk.
- Doe alle groente in de keukenmachine en mix kort een aantal keer. Het moet fijn worden maar geen puree.
- Doe de groenten in een zeef en laat goed uitlekken. Dep eventueel extra droog met wat keukenpapier.
- Meng de yoghurt met de mayonaise en de mosterd en breng op smaak met wat zout en peper.
- Meng de groenten erdoor en schep alles in een pot.
Je kunt dit ongeveer 3-4 dagen bewaren in de koelkast.
Voor meer spreadrecepten, klik hier!

Foto van Womanly.nl