Maak een insectenhotel

In de winter zoeken de insecten een beschut en droog plekje om te overleven. Jij kan al deze nuttige diertjes helpen! Je kan dat op twee manieren doen.

De makkelijkste oplossing is je tuin niet té netjes op te ruimen. Zo kan je wat bladeren of stenen in de tuin laten liggen, waar insecten onder kunnen kruipen. Als je houdt van een netjes opgeruimde tuin, kan je hen toch helpen door een insectenhotel te plaatsen. Bijen, hommels, oorwurmen, lieveheersbeestjes, enz. kunnen dan de winter doorkomen met een dak boven hun hoofd. Tegenwoordig vind je overal zo’n insectenhotel, maar wij maken dat natuurlijk liever zelf.

Benodigdheden

Als basis namen we een houten (wijn)kistje. Maar dat kan even goed een stenen kist zijn, of zelfs een oude bloempot of een blik. Je insectenhotel maak je zo groot of zo klein als je zelf wil. Je kan dus ook meerdere kistjes tot een geheel vormen. Om (opvul)materiaal te verzamelen maak je best eens een wandeling in het bos. Zowat alles kan je daar vinden: rieten of holle stengels, dennenappels, (dood) hout, schors, bamboe, zaagsel,… Wat je ook kan gebruiken zijn baksteen met gaten, dakpannen, kippengaas,… Een snoeischaar en eventueel boor kunnen ook handig zijn.

Benodigdheden insectenhotel

Zo ga je te werk

1.    Neem je kist en plaats er eerst de grote stukken in. Als je een baksteen hebt, begin je daar best mee. Door middel van houtblokjes of stenen kan je compartimenten maken voor verschillend opvulmateriaal. In boomstronken kan je gaatjes boren om kleine holletjes te maken.
Tip: als je de gaten in het hout een beetje schuin boort, kan er geen regen in lopen.

2.    Vul nu alle ruimtes op met het materiaal dat je verzameld hebt.
Tip: sluit je kistje eventueel af met wat kippengaas, zodat je houtsnippers of schors niet wegwaait bij het minste zuchtje wind.
Tip: oude dakpannen kan je gebruiken om een afdakje te maken.

3.    Zet je hotel op een strategische plek in je tuin. Insecten houden van een plaats waar het niet te nat en te winderig is.
 

Resultaat insectenhotel