Maai Mei Niet
Wat mooie klaprozen, boterbloemen, paardebloemen, witte en purperen klaver… Ze zijn nu zo maar te zien op wegbermen, parken, pleinen, tuinen... Het gaf me een gelukkig gevoel, als ik die bloemenpracht al fietsend tegenkwam. Veel uitbundiger dan andere jaren. Dat danken we aan de actie “Maai mei niet” van het weekblad Knack en anderen. Ze riepen burgers en besturen op om hun gazons en bermen niet te maaien in de maand mei. Meer dan 6200 burgers schreven zich in en 60 gemeentebesturen gaven gehoor aan de oproep. Burgers en groendiensten maaiden niet en de natuur deed de rest. Door niet te maaien kunnen de bloemen zaad maken. Zo kunnen we ook volgend jaar genieten van al dat moois. Maar niet maaien biedt nog veel andere voordelen.
Gelukkige bijen
Als je enkele weken de gazon of de berm niet maait, dan steken allerlei bloemen hun kopje omhoog. En die bloemen hebben nectar waar insecten op verzot zijn. Alle Maai Mei Niet-gazons samen produceerden elke dag 56 kilogram nectarsuiker. Dat is voedsel voor meer dan 5 miljoen bijen. Die bijen zorgen voor onze honig. Zoals andere insecten bevruchten ze de planten. Je weet het nog weg van je schooltijd: als insecten nectar opzuigen in een bloem, blijven er meeldraden aan hun lijf kleven en daarmee bevruchten ze de stamper in een andere bloem. Zo zorgen ze voor ons voedsel. Ze vormen de basis van de voedselpyramide. En het is een heel slechte zaak voor ons voedsel dat zoveel insecten uitsterven door de industriële landbouw en de klimaatcrisis.
Voor je buffet
“Maai Mei Niet” zorgt niet alleen voor lekkers voor bijen en andere insecten. De actie kan ook een bijdrage leveren voor onze eettafel. De paardenbloem is meest geteld in de tuinen van deelnemers. En het madeliefje levert de meeste nectar op. Je kan de bloemen gebruiken in een salade en in soep. Je kan ze verwerken in limonade of confituur. De Weekend Knack geeft meer details: https://weekend.knack.be/lifestyle/culinair/na-de-overvloed-van-maai-mei-niet-zo-tover-je-met-madeliefjes-en-paardenbloemen-in-de-keuken/article-normal-1742479.html Maar gebruik geen bloemen verontreinigd door uitwerpselen of urine van dieren of autogassen. Ook bloemen uit je eigen tuin goed spoelen.
Een boeket
Kinderen plukken graag bloemen. En krijgen grootouders niet graag een zelfgeplukt boeket van hun kleinkinderen wanneer die nu na corona toch stilaan weer op bezoek kunnen komen? Om kinderen en grootouders die kans te geven is het motto: maai minder en de natuur zorgt voor je ruiker.
Insecticiden
De bloemenpracht in openbaar groen is opvallend. Dat komt omdat overheden al jaren geen insecticiden mogen gebruiken. En nu er niet gemaaid werd kregen de zaden aanwezig in de bodem hun kans. Particulieren mogen nog wel sproeien, zelf of via een tuinaannemer. Daardoor gaat alle bodemleven dood en dus ook de zaadjes van de wilde bloemen. Zo’n “onkruidvrij” gazon vraagt naast het maaien ook kunstmest en water sproeien… Is het niet beter de natuur wat meer vrijheid te geven? Zou het niet goed zijn om ook het gebruik van pesticiden door particulieren te verbieden?
Klimaat
Door de klimaatcrisis wordt het warmer en droger. Dat ondervinden we al een aantal jaren. Langer gras, bloemen, struiken en bomen houden meer vocht bij dan gemillimeterd gras van de voortdurende gemaaide gazon. En als je dan een stukje gazon toch kort wil houden, profiteert dat stukje van het vocht in de bodem. Een kleine bijdrage in de strijd tegen de droogte? Ja en neen. Slechts 3 % van Vlaanderen gaat naar echte natuurgebieden. Onze verkavelde regio bestaat voor 10% uit tuinen.
En nu?
Knack gaat zijn actie volgend jaar hernemen. Ik hoop dat veel ouderen van S-Plus zullen meedoen. Als ze geen tuin hebben, zoals ik, kunnen ze anderen en hun lokaal bestuur aansporen om minder te maaien. Dan kan iedereen, al wandelend of fietsend, weer genieten van de bloemenpracht langs de bermen, in de parken… We geven meer ruimte aan de natuur en we gaan in tegen de klimaatcrisis. En dat alles kost minder geld en moeite… Is dat geen kwestie van gezond verstand?