Lentegroenten: broccoli

Broccoli, behoort tot de koolsoorten maar voor mij is het de groene lente op mijn bord.

In mijn opleiding als leerkracht huishoudkunde en hotelopleiding was er nog geen sprake van broccoli, deze groente is een dertigtal jaren geleden opgekomen en heeft in populariteit reeds veel andere koolsoorten voorbij gestoken. Het is een groente waarbij we de niet geopende bloemen opeten. Ze kan ook op veel manieren bereid worden en is één van de belangrijkste leveranciers van vitamine C en calcium,  wat betekent dat dit een zeer gezonde groente is die we best regelmatig eten om ons calciumgehalte op peil op peil te houden. Er zit zelfs meer calcium in dan in melk en melkproducten, Deze calcium hebben we zeker nodig bij broze of gebroken botten. Bovendien bevat broccoli maar weinig calorieën,  28 cal/100g, dus zeker geschikt bij een dieet.

In de zomer eet ik graag een mousse van broccoli.

Benodigdheden: 1/2 kg broccoli,  1 pakje radijsjes,  1 teentje look,  1 sjalot, 1 lepel mayonaise,  peper,  zout

Werkwijze:
- zet de broccoli op in gezouten kokend water en kook ongeveer 8 minuten
- was de radijsjes en snijd ze fijn
- snipper de look en de sjalot fijn
- meng de koud geworden broccoli met de radijsjes,  look , sjalot , mayonaise,  peper en zout

25/05/2029

Auteur: Carine Seynaeve (63) gepensioneerd, voorzitter van S-Plus Kruisem sinds 2000 en woont in de landelijke deelgemeente Huise sinds 1988. Gewezen praktijklector aan de Autonome Hogeschool in Gent en voorzitter van de opleidingen tot kleuteronderwijs en secundair onderwijs.