Krijgt u het warm?

door André

Na een zomer die eigenlijk nauwelijks een zomer te noemen was, beginnen we aan de frissere seizoenen. Net in deze periode zijn de energieprijzen aan een dolle koersstijging begonnen. Wellicht herinneren weinigen zich nog wat ze vorig jaar per liter betaalden. Wie dat wil weten, kan hier eens kijken https://callmepower.be/nl/mazout/gids/mazoutprijs en dan verbaasd gaan zitten. Eenzelfde scenario voltrekt zich voor gas en elektriciteit.

Natuurlijk zijn de energieprijzen onderhevig aan een boel factoren waar we in ons land niet zoveel invloed op hebben. Ons klein driehoekje leeft voor een niet onbelangrijk deel op wat van elders geleverd wordt. Maar buiten de eigenlijke prijs van de energie zijn er zoveel andere factoren die mee de prijs bepalen. Zo kan je woonplaats ervoor zorgen dat je een stuk meer (of minder) betaalt voor uiteindelijk dezelfde elektriciteit.

Hoe dan ook rijst er nu toch een serieus maatschappelijk probleem. Voor velen wordt de komende winter een (te) dure grap. Een steeds groter deel van het gezinsbudget zal naar energie moeten gaan en dat zal in sommige huizen heel pijnlijk worden. Vermits het vaak niet mogelijk is om op elementaire zaken als voeding te besparen, zullen nogal wat mensen dus geregeld in de kou zitten. Sociale tegemoetkomingen zullen bij de laagste inkomens een klein beetje helpen, maar wie net buiten die groep valt, loopt toch het gevaar een harde winter mee te maken.

Natuurlijk is het ook wel goed dat we allemaal samen zuiniger worden met onze energie, maar er is een grens waaronder het niet aangenaam leven is. Vraag is of onze regeringen, na alle uitgaven van de coronajaren, ruimte zullen vinden om de burger niet in de kou te laten staan.