Komkommer
Op sommige momenten kan ik mijn mama niet uit mijn hoofd zetten, ze was lief, stond steeds klaar om te helpen en had een luisterend oor, maar ook haar kookkunsten waren fijn.
Ze vond het dan ook leuk toen ik de richting huishoudkunde ging volgen al wat ik leerde koken moest ook thuis bereid worden.
Ondanks dat mijn mama een strikt dieet moest volgen en geen vlees of vis at, kookte ze voor ons alle lekkere hapjes. Toen ik koude soepen leerde maken, en zeker de komkommersoep, wilde zij zeker proeven, dit werd haar zomerfavoriet.
Dus voor de toekomstige warme dagen deze lekkere koude komkommersoep.
KOUDE KOMKOMMERSOEP
INGREDIËNTEN
2 komkommers, 1 rijpe avocado, 1 limoen (om de verkleuring van de avocado tegen te gaan), 2 cm gemberwortel, 20g cashewnoten, 1 snede 2 cm verse ananas of 2 schijven ananas uit blik (enkel om de zuurtegraad te verzachten), peper, zout, enkele groene pompoenpitten
WERKWIJZE
De cashewnoten samen met 2 dl water in een blunder fijn malen, als een soort koude bouillon gebruiken
Komkommers in stukjes snijden
Avocado uithollen en besprenkelen met limoensap
Ananas schillen en in stukjes snijden
Gemberwortel schillen en in stukjes snijden
Komkommers in stukjes in blunder samen met alle andere ingrediënten en bouillon van de cashewnoten, een 5 tal minuten laten mixen
Op smaak brengen met peper en zout
Opdienen in soepkom of in hoog glas met pompoenpitten als versiering en / of ijsblokjes
TIPS
Indien je een minder goede vertering hebt, de komkommers schillen voor gebruik. De schillen geven wel een betere werking van de darmen en bevatten de meeste voedingswaarde
Je kan de pompoenpitten vooraf in de ijsblokjes leggen, hiervoor eerst halve ijsblokjes maken, de pitten op het ijs leggen en aanvullen met water en laten bevriezen
Koude soep rijk aan vitamine A en C, kalium en foliumzuur, en arm aan calorieën.
Lekker tijdens de warme dagen of als aperitiefsoepje in klein glaasje tussen de andere hapjes