KMSKA opent weer zijn deuren

Uit
door Nathalie Daems

Op 24 november 2022, na 11 jaar renoveren en verbouwen, heropende het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) zijn deuren. Tijdens een spectaculaire opening met optredens van bekende artiesten, pronkt het museum met zijn nieuwe infrastructuur.

Het Koninklijk Museum Voor Schone Kunsten werd 11 jaar geleden gesloten voor het grote publiek. Het gebouw werd gerenoveerd maar er werd ook bijgebouwd. Hierdoor kwam er 40 % extra ruimte vrij voor tentoonstellingen. Het KMSKA is het grootste kunstmuseum van Vlaanderen en heeft een rijke verzameling van absolute topwerken. Van de Vlaamse primitieven en de Antwerpse barok tot een uitgebreide verzameling moderne kunst en de belangrijkste Ensor- collectie ter wereld. KMSKA bevindt zich aan de Europese top van musea. In Vlaanderen is het ook het enige museum met een eigen restauratieatelier en expertisecentrum rond Rubens, Ensor en de Antwerpse barok.

Wat is er te doen?

Als je het museum bezoekt tijdens het weekend kan je ook binnen springen in het open atelier, een kunstzinnige ruimte waar je zelf aan de slag kunt

KMSKA dompelt je graag onder in haar museum en laat je op verschillende manieren het museum ontdekken. Ga de uitdaging aan en neem een ‘teken-route’. Zo teken je je een weg doorheen het museum. Je kunt de opdrachten overal in het museum doen, een traditie die KMSKA graag in stand wil houden. Daarnaast is er ook ‘De 10’, een ontdekkingsreis door het museum voor kinderen en hun familie. Met een gratis opdrachtenboekje zetten 10 uitgekozen werken, soms zelfs met geluid of beweging, je aan het denken. Ze nodigen uit om anders én actiever naar kunst te kijken. Je gaat op onderzoek, je fantasie slaat op hol en je gaat helemaal op in een schilderij. Als je het museum bezoekt tijdens het weekend, kan je ook binnen springen in het open atelier, een kunstzinnige ruimte waar je zelf aan de slag kunt. Het atelier is écht open voor iedereen: jong en minder jong, kunstvriend en kunstkenner. De ateliergidsen helpen je graag op weg, ook bij specifieke noden (taalkennis, visuele beperking …). Last but not least, is er ook de rondleiding ‘Radio Bart’. Duik samen met Bart, medewerker van het museum en blind, dieper in een kunstwerk. Bart neemt plaats in een mobiele studio in een museumzaal. Wie wil, kan naast hem plaatsnemen voor een dialoog over een kunstwerk. Voorkennis is hierbij niet vereist.

Gebruik de museumpas

De museumpas is het grootste museumabonnement van het land. Je krijgt een jaar lang toegang tot 215 deelnemende Belgische musea, waaronder het KMSKA. Als lid van S-Plus koop je de museumpas online met € 8 korting! Je betaalt dan slechts 51 euro in plaats van 59 euro. Deze korting is enkel geldig voor een nieuwe museumpas, niet voor een hernieuwing. Je kan deze kortingscode aanvragen via info@s-plusvzw.be. Nadien kan je de museumpas online bestellen op www.museumpassmusees.be. Klik hier om meer te lezen over dit ledenvoordeel.

Dit is een artikel uit S-Plus Mag januari-februari-maart 2023. Lees hier nog meer artikels.