Wat deed ik in de kruipkelder?
Ik kan het me nu nog moeilijk voorstellen met mijn 77-jarige wat stramme ledematen. Een kleine 50 jaar geleden lag ik op mijn rug in de kruipkelder van ons huis. Met een boormachine.
Ik plaatste isolatieplaten op de holle weefsels van onze vloer. Enkele weken later was ik op zolder druk doende met dekens rotswol. Die plaatste ik tussen de dakspanten. Het enkel glas lieten we vervangen door super isolerend glas. De spouwmuren lieten we door een gespecialiseerd bedrijf met isolatiemateriaal vullen. In 1969 hadden we dat huis gekocht. Het was rond 1960 gebouwd, stevig, maar zonder een spoor van isolatie.
Waarom deden we dat?
Ik 1972 had ik ‘Grenzen aan de groei’ van de Club van Rome gelezen. Fossiele brandstoffen en grondstoffen waren eindig en moesten zuinig worden gebruikt, was de boodschap. Het jaar nadien was er de oliecrisis die leidde tot stijgende olieprijzen. Onze woning werd niet meer verwarmd door een kolenhaard zoals bij mijn ouders, maar er was centrale verwarming op mazout. Niet alleen de luchtkwaliteit, maar ook de portemonnee zou welvaren bij isolatie. Inderdaad. Zonder isolatie hadden we jaarlijks 4200 liter mazout nodig. Door te isoleren halveerden we dat aantal liters. Dat dat ook goed was voor het klimaat, zou ik pas later beseffen. We hadden immers de uitstoot van broeikasgassen ook gehalveerd.
Een sociaal renovatieplan goed voor het klimaat
“In het herstelbeleid na corona moet renovatie van woningen een prioriteit zijn.” Ik ben blij dat de milieubeweging samen met de bouwsector én sociale organisaties dat in een open brief vragen aan de overheden. Vooral oudere mensen wonen in huizen die slecht geïsoleerd zijn. In de winter zijn ze duur om te verwarmen en tijdens de hittegolven wordt het er ondraaglijk heet.
Als we echte klimaatmiserie voor onze kleinkinderen willen voorkomen, dan moeten onze woningen kunnen verwarmd en gekoeld worden zonder uitstoot van broeikasgassen die het klimaat ontwrichten. Nu zorgt de verwarming van gebouwen voor een een uitstoot van 31 % van de broeikasgassen, de zware industrie niet meegerekend. Op dit ogenblik zijn maar 3,5 % van de Vlaamse woningen klimaatneutraal. Ze stoten geen broeikasgassen uit.
Het plan van die organisaties is ook sociaal. Het levert tienduizenden jobs op. En het vraagt ook geld voor de renovatie van sociale woningen en om mensen met een beperkt inkomen te helpen. Energiecoaches moeten vooral die mensen bijstaan bij de renovatie. Ze nemen werk en zorg uit handen.
Zo’n plan past perfect in de ambitie van de Europese commissie om van Europa tegen 2050 een klimaatneutraal continent te maken. Een beter cadeau voor je kleinkinderen kun je niet wensen, vind ik.