Klein verzet

door André

Hebt u dat ook gedaan, zo ergens in de jaren zestig, begin zeventig? Uw haar laten groeien om er toch een beetje uit te zien als iemand die mee was met zijn tijd. Of, dames, hebt u het aangedurfd de knieën bloot te laten met een minirok? Over hotpants durven we zelfs niet meer spreken. In elk geval, het was een echte schande. Je kreeg wel heel wat naar je kop als je echt bij de ‘jeugd van tegenwoordig’ wilde horen. Maar, we waren jong en we wilden wat, zoals dat toen heette.

Natuurlijk zijn wij al lang vergeten hoe wij een halve eeuw geleden om diezelfde redenen tegen de schenen van onze ouders schopten

Intussen zijn we allemaal niet zo jong meer en we weten steeds minder zeker wat we eigenlijk willen. Zeker niet meer dat lange haar of die o zo korte rok. Blijkbaar is de tijd veranderd en wij zijn dat ook. Daarom misschien dat we ons zo vaak ergeren aan die jongeren van vandaag. Zoals die er soms bij lopen, dat kan toch echt niet, hé? Wat doen die allemaal niet om ‘cool’ te zijn en, vooral, om op onze zenuwen te werken. Sommigen lopen hele dagen rond alsof ze naar de training moeten, anderen kunnen niet buiten komen zonder van die rare petten of kappen. Om van die altijd afzakkende broeken maar niet te spreken en van die meisjes met blote navels. Waar is dat allemaal voor nodig? Gewoon om speciaal te doen en op te vallen?

Natuurlijk zijn wij al lang vergeten hoe wij een halve eeuw geleden om diezelfde redenen tegen de schenen van onze ouders schopten. Jammer genoeg misschien, want het zou de wereld misschien wel wat vooruithelpen als we weer zin kregen om tegen schenen te schoppen. Niet tegen die van onze ouders, want die missen we wel, maar tegen die van de netjes afgeborstelde dames en heren die nu de wereld besturen. Kom, laat ons eens proberen en weer wat rebels zijn, wat tegendraads. Wedden dat we ons op slag weer een stuk jonger en blijer voelen? ‘Wijs, grijs & puber’, zoals Prof. Van Bendegem het zo leuk benoemt. Wie houdt ons tegen? Alleen onze eigen dodelijke ernst en façade.

Het leven is toch wel om te lachen zeker? Serieus!