Kip op grootouders wijze

door Carine

Kip staat nu regelmatig op het dagmenu, maar toen ik in mijn middelbare school zat, was kip zondagse kost en moest men dit heel correct bereiden. Als we toen kip kochten was er nog alles aan en bij: de lever, het hart, de nek.


Onze leerkracht koken was een lieve correcte leerkracht, maar we moesten steeds binnen de lijntjes kleuren en ze had het moeilijk met een schampere opmerking en kon moeilijk met iets lachen. Tijdens een van onze kooklessen moesten we kip leren bereiden. De kip werd afgebakken samen met de ingewanden en de nek. Dat laatste mocht er niet bij van de leerkracht, daar kreeg de kip haar injecties, dat was niet goed voor onze gezondheid.
Na het koken mochten we ook proeven van onze kookkunsten en bij mijn vriendin lag er een stuk rug met het staartje aan. Dat staartje liet ze liggen, maar onze juf had het gezien en ze moest het opeten. Toen zei mijn vriendin: "Langs de nek krijgen ze vuiligheid binnen, mogen we niet opeten, langs de poep komt vuiligheid uit ". Iedereen aan het lachen, behalve, ja onze leerkracht, maar toen ze zich omdraaide zagen we toch lachrimpeltjes en naar omhoog gekrulde mondhoeken.
Iedere keer dat ik kip op het menu zet denk ik daaraan en sta ik ook met de glimlach op mijn gezicht.

KIP OP GROOTMOEDERS WIJZE

Ingrediënten (3 à 4 personen):
  • 1 kip
  • Klontje margarine of scheutje olie
  • 150 g gerookt spek dik gesneden
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 500g champignons
  • Peper
  • 1/2 dl room

Werkwijze:
  • Snijd de kip in stukken.
  • Laat de margarine smelten en bak de stukken kip af langs beide zijden.
  • Pel ondertussen de ui en snijd in grote stukken.
  • Pel de look en snijd fijn.
  • Snijd de spek in reepjes en bak het even met de kip mee.
  • Voeg de look en ui toe en bestrooi met peper. Roer alles eens om en laat het met het deksel op de pan een half uur stoven op een klein vuur.
  • Borstel ondertussen de champignons en snijd in 4 stukken.
  • Voeg de champignons toe en laat nog 5 minuten stoven.
  • Werk af met een scheutje room.


TIPS

  • Eventueel opdienen met gepersilleerde aardappelen.
  • Je kan ook 1 kippenbil per persoon voorzien i.p.v. 1 kip.