Kikkererwten, de groenten van de toekomst?

door Carine

Kikkererwten ken ik vanuit mijn jeugdjaren. Mijn mama had MS en volgde het dieet van dokter Vogel, deze is gekend voor zijn homeopathische medicijnen. In dit dieet mocht je geen vlees eten en was dus vegetarisch, maar strenger, en één van de verplichte vleesvervangers waren de kikkererwten.

Nu volgde het gezin het dieet niet mee, maar proefden we van alle nieuwe zaken, zo ook van de kikkererwten. We vonden dat maar niets en lusten dat niet. Ik zou nooit in mijn leven nog kikkererwten eten had ik geen hummus leren kennen.

Op reis in Polen kregen we iedere dag een variant hummus als hapje bij de aperitief en aangezien ik dit zeer lekker vond, ben ik op zoek gegaan naar recepten. Momenteel zijn de kikkererwten in het nieuws  aangezien ze nu ook in België geteeld worden, alhoewel dit een gewas is uit de warmere en drogere streken.

HUMMUS

INGREDIËNTEN
Bokaal kikkererwten van 400g,1 eetlepel sesampasta, 1 teentje knoflook, 2 koffielepels komijn, 2 eetlepels citroensap, 5 eetlepels olijfolie,  peper en zout

BEREIDINGSWIJZE
Giet de kikkererwten door een zeef en spoel af onder koud water.
Doe de kikkererwten in een blender, voeg alle andere ingrediënten toe en laat fijn malen tot een pasta.
Dit is de basishummus, je kan deze zo opdienen als dipsaus, tussendoortje of op de boterham

TIPS
Je kan deze hummus verfijnen of verschillende smaken toevoegen,  zo krijg je een variatie van dipsaus of boterhambeleg.
De basishummus vermengen met fijngesneden koriander en peterselie.
De basishummus vermengen met gerookt paprikapoeder en chili, voor wie van pittig houdt.
De basishummus vermengen met kerrie en komijn.
De basishummus vermengen met gehakte ansjovis.
Of een eigen creatie.
Wie over geen blender beschikt, kan gebruik maken van een staafmixer, dan eerst wel alle ingrediënten goed mengen en lichtjes prakken met een vork vooraleer te mixen.