Jordi wandelt: Magische kruiden

door Jordi Termini

De laatste dertig jaar dacht bijna niemand er nog aan dat er kruiden en wilde planten bestaan. De kruidenkennis werd niet meer doorgegeven van ouders naar kinderen en raakte vergeten. Kruiden waren immers niet meer belangrijk, want de scheikundige industrie distilleerde meer middeltjes dan er kwalen waren. Kastjes vol pillen, pijnstillers bij tonnen. Toch weet de wetenschap heel goed hoe waardevol wilde planten zijn, want in bijna alle geneesmiddelen zitten kruiden en net die kruiden verrichten wonderen.

Terug naar de natuur: een apotheek in de berm

Tegen elk kwaaltje is een kruid gewassen, en dat kruid vind je in de berm, zomaar naast de weg. Heb je je keel al schor gekucht en je longen uitgehoest, dan brengen vlierbessensiroop en venkelthee je wat rust. Loop je al dagen rond met een verstopte neus en dove oren, dan kunnen lindethee en thee van de bloemen van de moerrasspirea (bevat aspirine) je lijdensweg wat verlichten. Heb je last van een vervelend wondje dat slecht geneest, dan helpen kompressen van geplette smeerwortel- of daslookblaadjes.

Ga mee op S-Plus wandeling met proevertjes in Overbroek/Egoven op zaterdag 23 april 2022

S-Plus gaat samen met herboriste Cindy Bex, onze gids, naar een uitgestrekt natuurgebied in Overbroek. Hier duiken we samen met jullie de wondere wereld van de wilde planten in. Jullie krijgen informatie over welke wilde planten of kruiden jullie kunnen toepassen bij welk kwaaltje maar zeker ook over de wilde planten en kruiden die kunnen worden gebruikt in uiteenlopende gerechtjes. Zo zullen jullie tijdens de wandeling ook kunnen proeven van enkele kruidige hapjes en drankjes.

SCHRIJF JE SNEL IN!

Tip: draag stevige schoenen en neem een goed humeur mee!

Wandel je liever in groep? Bekijk dan hier het aanbod van de wandelingen, of informeer naar wandelingen bij een S-Plus groep bij jou in de buurt. 

Van donderdag 31 maart tot en met zaterdag 30 april organiseren we 'S-Plus beweegt: Elke stap telt.' Met deze stappenactie wandel je ook in groep om zo elkaar te motiveren. Elke deelnemer krijgt na afloop een leuk gadget, maar de groep met het meeste aantal stappen sleept een heerlijk ontbijt in de wacht. Zin om mee te stappen?