Jordi slaapt: apneu
Slapen met een masker? Eerlijk gezegd kan ik zelf niet meer zonder!
Naast het aantal slaapuren (de kwantiteit), is ook de kwaliteit van slaap essentieel voor een goed werkend lichaam. Je lichaam herstelt onvoldoende als de slaapkwaliteit niet goed is. Een goede nachtrust is dus essentieel voor een goede mentale en fysieke gezondheid. Een regelmatig en goed slaappatroon helpt je bij het bereiken van jouw doelen gedurende de dag. Als je veel snurkt en overdag vaak moe bent, dan lijd je misschien wel aan slaapapneu.
Wat is een slaapapneu?
Een apneu is een ademstop tijdens de slaap gedurende ten minste 10 seconden. Het lichaam detecteert deze ademstop en de hersenen geven een signaal om wakker te worden. Dit kan soms bewust, maar vaak ook onbewust, zodat je het je niet herinnert. Het slaapapneu syndroom wordt veroorzaakt door een toeklappen van de ademweg ter hoogte van de keel. Het gedeeltelijk toeklappen van de keelholte veroorzaakt een turbulentie van de luchtstroom, die het weke verhemelte en andere structuren aan het trillen brengt. Dat is wat het snurken veroorzaakt. Tijdens het snurken neemt de luchtverplaatsing naar de longen dus af. Dit kan leiden tot zuurstofgebrek in het bloed.
Tekenen die wijzen op een slaapapneu syndroom :
- Ademstilstanden tijdens de slaap, gevolgd door luid gesnurk en/of woelen
- Zwaar snurken
- Wakker schrikken met verstikkingsgevoelens
- Ochtendhoofdpijn
- Slaperigheid overdag
- Prikkelbaarheid
- Concentratieverlies, vergeetachtigheid
- Nachtzweten
- Droge mond of pijnlijke keel bij het ontwaken
- Vaak moeten plassen ’s nachts
- …
Slaperigheid
Meestal beletten de apneu perioden dat er voldoende diepe slaap is en ook te weinig droomslaap (REM slaap). Door het voortdurend wakker schieten wordt de continuïteit van de slaap verstoord. Dit is de reden waarom apneu leidt tot slaperigheid, concentratiestoornissen en geheugenverlies overdag. Hierdoor is er onder andere een verhoogd risico op verkeers- en arbeidsongevallen.
Hart- en vaatziekten
Slaapapneu wordt algemeen beschouwd als een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Er is een duidelijk verband aangetoond tussen slaapapneu en verhoogde bloeddruk, maar ook tussen slaap apneu en hartritmestoornissen. Bovendien bestaat een verhoogd risico op hartzwakte, hartinfarct of beroerte.
Behandelingen
Tot op vandaag bestaan er weinig behandelingen voor een slaapapneu. Er wordt geëxperimenteerd met diverse technieken zoals elektrische stimulatie van de tongspieren, maar de meeste van deze technieken zitten nog in een experimenteel stadium.
Wat je wel kan doen, zijn algemene (voorzorgs)maatregelen nemen. Alcohol voor het slapengaan of slaap- en kalmeermiddelen moeten vermeden worden. Rugligging tijdens de slaap wordt best vermeden. Bij zwaarlijvigheid zal een dieet worden voorgesteld.
CPAP Toestel
Een veel gebruikte behandeling is een behandeling met CPAP toestel. Dit geeft een continue positieve luchtdruk via de neus. Tijdens de nacht wordt via een masker voortdurend lucht in de neus en keel geblazen met een kleine compressor die naast het bed staat. Hierdoor ontstaat een overdruk in de keel waardoor het toeklappen van de keel verhinderd wordt. Snurken en adempauzes verdwijnen vrijwel helemaal.
Zelf slaap ik al 4 jaar met het toestel. Ikzelf slaap dieper, beter en ben fitter gedurende de gehele dag. Dat niet alleen. Ook de persoon naast mij in bed kan weer slapen!
En je weet wat ze zeggen: ‘Happy wife, happy life!’
Ik wens jullie een fijne nachtrust toe.
Lees nog meer over slaapapneu op onderstaande artikels:
- Slaapapneu
- Goed slapen met stress is mogelijk
