Johan fietst: Kasteel Ter Laken
Johan is educatief medewerker bij S-Plus in de regio Leuven. Hij is sportief, gaat met de fiets werken, maar ook in zijn vrije tijd maakt hij graag fietstochten voor natuurfotografie. Op deze mooie fietsknopentocht neemt hij je graag mee naar het Kasteel ter Laken te Booischot, een deelgemeente van Heist-op-den-Berg in de Zuiderkempen.
Voor de heenrit naar het domein maken we gebruik van de fietsknooppunten en starten aan het station van Booischot met nummer 59 (dit zijn de groene bordjes). We volgen dit tot we even voorbij de provinciegrenzen gaan naar Begijnendijk, maar niet voor lang.
Achter het station is het al lekker rustig en kan je genieten van aangename baantjes.
Vervolgens volgen we nummer 71 richting Peersdonkendreef, een aangename dreef richting het centrum van Booischot. Nummer 71 brengt ons voorbij de kerk en de basisschool aan de voet van het domein Ter Laken.
Een kleine toelichting:
De geschiedenis van Booischot gaat vermoedelijk terug tot de Frankische periode, reeds in 726 werd de plaats vermeld. Tot in de 19de eeuw bleef Booischot steeds een gehucht van Heist. In 1800 werd Booischot een afzonderlijke parochie, en in 1836 werd het ook bestuurlijk als zelfstandige gemeente afgesplitst van Heist. Dit laatste had Booischot te danken aan zijn actieve rol in de strijd voor de Belgische onafhankelijkheid. Wist je trouwens dat de tekst van de Brabançonne geschreven werd in een huis in Booischot? Dit terzijde.
We volgen de lange majestueuze dreef en komen aan aan het Kasteel Ter Laken. De historiek van dit domein gaat terug tot de 14de eeuw, want het kasteel was sinds de Middeleeuwen een bakermat in de Zuiderkempen.
Het huidige domein met kasteelpark kwam in handen van de familie della Faille in de 17de eeuw en vervolgens door huwelijken bij de familie De Gruben. Toen de laatste erfgenaam het domein verliet, stond het jaren leeg en te koop. De vzw Kempens Landschap nam het domein in erfpacht sinds 2019 en de gemeente kocht het daarna over van de familie De Gruben. Het is dus gelukkig vrij toegankelijk voor fietsers, wandelaars en passanten. Neem zeker een kijkje naar de andere wandelpaden en werp een blik op het boswachtershuis, ijskelder, ommuurde kasteeltuin, kasteelgracht en kasteelhoeve.
Aanpalend staat nog een privévilla uit de 19de eeuw die gebruikt werd voor de buitenopnames van de succesvolle serie Tabula Rasa met Veerle Baetens. Deze is echter niet publiek toegankelijk.
We komen vervolgens uit op de oevers van de Grote Nete.
We volgen de Grote Nete tot aan de Macadam brug over de Nete richting een Taverne. Op de baan Hulshout-Booischot is er een mooie horecazaak ‘Pallieterhoeve’ ideaal voor een natje en een droogje. Deze naam is niet gestolen, want er werden destijds opnames gemaakt voor de verfilming van de roman van Timmermans. We rijden aan de brug vervolgens naar rechts den Ijzerenweg op en rijden terug naar rechts op de splitsing N15 naar de kerk in de Dorpsstraat. In het centrum van Booischot naast het supporterscafé van onze wielrenner Wout Van Aert, staat er een blauw bord met als opschrift ‘station Booischot’. Als je deze route volgt, kom je uiteindelijk terug uit aan het station van Booischot.
Deze fietsroute is ongeveer 10 km. Ze is vlak, maar soms met onverharde stukken zoals de dreef van het Kasteel en de oevers van de Nete.