Johan fietst: Hageland

door Johan Saenen

Deze fietstocht gaat naar Aarschot, parel van Hageland. Op weg naar de Heimolen in Langdorp. Je kan je auto stallen aan de basisschool van Ourodenberg voor de aanvang van de rit. Voor de knooppunten volg je 48-19-56 en dan Wolfdonk dorp-19-48.

Vandaag leidt de fietstocht naar de stad Aarschot. Deze stad heeft alles te bieden als recreatie. Ze overtreft zelfs mijn eigen gemeente, die nochtans ook een berg heeft. (Hellingen in Rillaar, boomgaarden en vennen in Gelrode, de kronkelende Demer in Langdorp, het Meetshovenbos, enz.). Met andere woorden, een paradijs voor fietsers en wandelaars. Verwacht je wel aan mooie kuitenbijters zoals de Gijmelberg en Bosberg!

Lees verder onder de foto

 

We starten onze fietstocht op fietsknooppunt 48 en rijden richting knooppunt 19 waarbij we de Herseltsesteenweg in Aarschot kruisen richting deelgemeente Gijmel. De eerste bossen en hellingen dienen zich aan en we blijven het knooppunt 19 volgen door de sociale huisvestingswijk. We krijgen de eerste kleine helling al voor de wielen geschoven. Mooie opwarmer. We gaan op zoek naar de Heimolen op de Gijmel. We volgen dit knooppunt 19 en we passeren de Langdonkenstraat en BB De Meeren. De aangename bossen wisselen mekaar af richting onze molen. Vlak voor de mooie molen in de Windmolenstraat word ik nog opgewacht door een buizerd waar ik helaas geen plaatje kon van vastleggen maar komen we aan onze bestemming aan. De molen is omgeven door een mooie heidevegetatie. Dit natuurgebied Molenheide trekt jaarlijks op zijn knooppunt talloze wandelaars, fietsers en wielertoeristen aan. Je kan er niets drinken of nuttigen maar op zondag kan je de molenaar wel aan het werk zien.

Lees verder onder de foto

 

De Heimolen is een staakmolen uit 1662 , gelegen aan de Windmolenstraat te Gijmel/Langdorp, Aarschot en is in eigendom van Natuurpunt. Het is één van de laatste 130 houten windmolens die Vlaanderen nog telt. Wat hem bijzonder maakt is dat hij van sinds zijn oprichting steeds op dezelfde plaats is blijven staan en dat hij nooit vernield is geweest door brand of door oorlogen. De huidige opbouw van de Heimolen is nog nagenoeg volledig origineel. Dat de molen nooit grondig werd verbouwd, leiden we niet alleen af uit inscripties in de molen, maar ook uit diverse historische geschriften. Bovendien verraadt de molen zelf zijn oorsprong: het is één van de heel weinige windmolens met een recht kapeldak - na 1700 waren overal gebogen kapeldaken in zwang.

Lees verder onder de foto

 

Na deze mooie molen en natuurpracht zetten we onze tocht verder richting knooppunt 56 richting de brug van de spoorweg Leuven-Hasselt. Aan het verhoogd kruispunt gaan we naar links en volgen we de Rhodestraat tot aan de splitsing met de deelgemeente Wolfsdonk.

Aan dat kruispunt met links keukenzaak Van Lommel gaan we naar links richting centrum Wolfsdonk. In het centrum gaan we terug naar links en passeren de apotheek en kerk van Wolfsdonk.

Lees verder onder de foto

 

We komen voorbij de Senatorlaan, Varenwinkel en Langdonkenstraat en sluiten terug aan bij knooppunt 19. De laatste twee straten liggen op het grondgebied Herselt. Aangekomen aan knooppunt 19 kan je terug naar Ourodenberg naar Knooppunt 48 waar we gestart zijn.

Samengevat: een zeer mooie fietstocht met een vlak asfaltparcours van een 18 kilometer met sporadisch een helling.